Culori alimentare și hiperactivitate

Cercetările au descoperit o posibilă legătură între anumite culori artificiale utilizate în alimente și probleme cu hiperactivitate la copii.

Dacă copilul dvs. este hiperactiv și se luptă să se concentreze, ar putea ajuta la reducerea acestor culori în dieta lor.

Culorile alimentare legate de hiperactivitate

Toți aditivii alimentari – inclusiv culorile artificiale – au un „ număr E ”, ceea ce înseamnă că au trecut testele de siguranță și sunt aprobați pentru utilizarea în UE.

Cele șase culori alimentare cele mai strâns legate de hiperactivitate la copii sunt:

  • E102 (tartrazină)
  • E104 (galben de chinolină)
  • E110 (FCF galben de apus)
  • E122 (carmoisine)
  • E124 (ponceau 4R)
  • E129 (atunci roșu)

Aceste culori sunt utilizate într-o serie de alimente, inclusiv băuturi răcoritoare, dulciuri, prăjituri și înghețată.

Ar trebui copilul meu să evite aceste culori alimentare?

Dacă copilul dvs. este hiperactiv sau are tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) , există unele dovezi care sugerează că evitarea celor șase culori alimentare poate fi de ajutor.

Dar este important să conștientizăm că:

  • hiperactivitatea poate avea multe cauze diferite, inclusiv genetica , iar culorile alimentare sunt probabil doar o mică parte a problemei
  • eliminarea culorilor alimentare din dieta copilului dvs. nu va conduce neapărat la o îmbunătățire a comportamentului acestora
  • legătura dintre culorile alimentare și hiperactivitate nu este complet sigură – sunt necesare mai multe cercetări pentru confirmarea acestuia
  • nu trebuie să evitați toate numerele E – există sute de numere E diferite și cele mai multe nu sunt legate de hiperactivitate

Dacă credeți că dieta copilului dvs. le poate afecta comportamentul, ar putea să vă păstrați un jurnal despre ceea ce mănâncă și cum se schimbă comportamentul lor, astfel încât să puteți observa orice tipare.

Dacă observați o posibilă legătură între culorile alimentare și comportamentul acestora, poate doriți să vedeți dacă evitarea acestor culori ajută. Dar nu faceți schimbări drastice la dieta copilului dvs. fără să primiți sfaturi medicale mai întâi.

Cum să evitați aceste culori alimentare

Puteți evita aceste culori alimentare verificând etichetele alimentare și căutând produse alternative care nu le conțin.

Toate culorile artificiale ale alimentelor trebuie incluse în lista ingredientelor, cu numărul lor E sau cu numele complet.

Dacă sunt incluse oricare dintre cele șase culori alimentare, eticheta trebuie să aibă și un avertisment care spune că culoarea „poate avea un efect negativ asupra activității și atenției la copii”.

Dacă cumpărați mâncare sau băutură fără ambalare, va trebui să întrebați producătorul sau persoana care vinde produsul dacă acesta conține culori artificiale.

Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) are mai multe despre: