Chirurgie de decompresie lombară

Operația de decompresie lombară este un tip de intervenție chirurgicală folosită pentru tratarea nervilor comprimați la nivelul coloanei vertebrale inferioare (lombare).

Este recomandat doar atunci când tratamentele non-chirurgicale nu au ajutat.

Operația își propune să îmbunătățească simptome precum durere persistentă și amorțeală la nivelul picioarelor cauzată de presiunea asupra nervilor coloanei vertebrale.

Chirurgia de decompresie lombară este adesea folosită pentru a trata:

  • stenoza spinală – îngustarea unei secțiuni a coloanei vertebrale, care pune presiune asupra nervilor din interior
  • un disc alunecat și sciatica – unde un disc vertebral deteriorat se apasă pe un nerv subiacent
  • leziuni ale coloanei vertebrale – cum ar fi o fractură sau umflarea țesutului
  • compresia medulară metastatică – în care cancerul într-o parte a corpului, cum ar fi plămânii, se răspândește în coloana vertebrală și apasă pe măduva spinării sau pe nervi

Ce se întâmplă în timpul operației de decompresie lombară

Dacă o chirurgie de decompresie lombară este recomandată, de obicei, veți avea cel puțin 1 din următoarele proceduri:

  • laminectomie – în cazul în care o secțiune de os este eliminată din 1 vertebre (oasele coloanei vertebrale) pentru a calma presiunea asupra nervului afectat
  • discectomie – unde o secțiune a unui disc deteriorat este îndepărtată pentru a calma presiunea asupra unui nerv
  • fuziunea spinării – unde 2 sau mai multe vertebre sunt unite împreună cu o secțiune de os pentru a se stabiliza și întări coloana vertebrală

În multe cazuri, se poate utiliza o combinație a acestor tehnici.

Decompresia lombară este de obicei efectuată sub anestezic general , ceea ce înseamnă că veți fi inconștienți în timpul procedurii și nu veți simți nicio durere în timp ce este efectuată. Întreaga operație durează de obicei cel puțin o oră, dar poate dura mult mai mult, în funcție de complexitatea procedurii.

Recuperarea din chirurgia de decompresie lombară

De obicei, veți fi suficient de bine pentru a ieși din spital la aproximativ 1 până la 4 zile după efectuarea operației, în funcție de complexitatea operației și de nivelul dvs. de mobilitate înainte de operație.

Majoritatea oamenilor sunt capabili să meargă neasistați într-o zi după ce au efectuat operațiunea, deși trebuie să fie evitate activitățile mai dificile timp de aproximativ 6 săptămâni.

S-ar putea să vă puteți întoarce la muncă după aproximativ 4 până la 6 săptămâni, deși este posibil să aveți nevoie de mai mult timp liber dacă locul de muncă presupune conducerea pe perioade lungi sau ridicarea obiectelor grele.

Eficacitatea chirurgiei de decompresie lombară

Există dovezi bune că operația de decompresie poate fi un tratament eficient pentru persoanele cu durere severă cauzată de nervii comprimați.

Multe persoane care au operația experimentează o îmbunătățire semnificativă a durerii. Oamenii care au găsit mersul dificil înainte de operație din cauza durerii sau slăbiciunii picioarelor sunt adesea capabili să meargă mai departe și mai ușor după operație.

Riscuri de chirurgie de decompresie lombară

Deși decompresia lombară este adesea reușită, la fel ca toate tipurile de intervenții chirurgicale, prezintă un risc de complicații.

Complicațiile asociate chirurgiei de decompresie lombară includ:

Coloana vertebrală și măduva spinării

Coloana vertebrală este formată din 24 de oase individuale, numite vertebre, care sunt stivuite una peste alta pentru a forma coloana vertebrală. Între fiecare vertebră sunt protejate circulare de țesut numite discuri, care amortesc vertebrele în timpul activităților precum mersul și alergarea.

Canalul spinal curge prin centrul coloanei vertebrale. Contine si protejeaza maduva spinarii si nervii.