Birthmarks

Semnele de naștere sunt mărci colorate vizibile pe piele. Adesea sunt prezenți la naștere sau se dezvoltă curând după aceea.

Există mai multe tipuri diferite de mărci de naștere și unele dintre ele sunt foarte frecvente.

Cele două tipuri principale de marcă de naștere sunt:

  • semne de naștere vasculare (adesea roșu, violet sau roz) cauzate de vase de sânge anormale în sau sub piele
  • semne de naștere pigmentate (de obicei maro) cauzate de ciorchine de celule pigmentare

Semnele de naștere vasculare apar adesea în zona capului și a gâtului, în principal pe față. Dar ambele tipuri de semne de naștere pot apărea oriunde, inclusiv în interiorul corpului.

Dacă vasele de sânge de suprafață sunt afectate, un semn de naștere vascular va apărea roșu, violet sau roz. Dacă vasele afectate sunt adânci, semnul nașterii va apărea albastru.

Semnele de naștere pigmentate sunt mărci de piele bronzată sau de culoare maro.

birthmarks vasculare

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de semne de naștere vasculare includ:

Patch somon (semn de barza)

Marca de barza

Credit:

DR P. MARAZZI / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


Patch-urile de somon sunt pete roșii sau roz, care pot apărea pe pleoapele, gâtul sau fruntea copilului la naștere.

Sunt cel mai frecvent tip de semne de naștere vasculară și apar la aproximativ jumătate din toți bebelușii.

Majoritatea petelor de somon se vor estompa complet în câteva luni, dar dacă apar pe frunte pot dura până la patru ani să dispară. Patch-urile de pe spatele gâtului pot dura mai mult.

Petele de somon sunt adesea mai vizibile atunci când un copil plânge, deoarece se umplu cu sânge și devin mai întunecate.

Hemangiom infantil

Hemangiom infantil

Credit:

Alamy Stock Photo


Hemangioamele infantile, cunoscute și sub numele de semne de căpșuni, sunt semne ridicate pe piele, care sunt de obicei roșii. Ele pot apărea oriunde pe corp.

Uneori, hemangioamele infantile apar mai adânc în piele, caz în care pielea poate arăta albastru sau violet.

Haemangioamele sunt frecvente, în special la fete și afectează aproximativ 5% dintre bebeluși la scurt timp după naștere. Ele cresc rapid în dimensiuni pentru primele șase luni înainte de a scădea și a dispărea până la vârsta de aproximativ șapte ani.

Este necesar să fie tratate haemangioamele care cresc mai rapid sau cele care interferează cu vederea sau hrănirea.

Malformație capilară (pata de vin de port)

Malformație capilară (pata de vin de port)

Credit:

Alamy Stock Photo


Malformațiile capilare, cunoscute și sub denumirea de pete de vin de port, sunt semne plate roșii sau purpurii, care afectează un număr foarte mic de nou-născuți. Ele pot varia ca dimensiuni, de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru.

Petele de vin port afectează adesea o parte a corpului și apar de obicei pe față, piept și spate (deși pot apărea oriunde).

Acestea tind să fie sensibile la hormoni și pot deveni mai vizibile în jurul pubertății , sarcinii și menopauzei . Majoritatea sunt permanente și se pot adânci în culori în timp.

Semne de naștere pigmentate

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de mărci de naștere pigmentate includ:

Locuri de cafea-au-lait

Locuri de cafea au lait

Petele de cafea-au-lait sunt pete de piele de culoare cafea. Mulți copii au unul sau doi, dar dacă mai mult de șase s-au dezvoltat până când copilul are cinci ani, ar trebui să vă vedeți medicul. Ar putea fi un semn al neurofibromatozei (o serie de afecțiuni genetice care determină creșterea tumorilor de-a lungul nervilor).

Pete mongoleze

Pete mongoleze

Credit:

BIBLIOTECA ȘTIINȚĂ


Petele mongole sunt semne de naștere de culoare albastru-cenușiu sau înfricoșate, care sunt prezente de la naștere.

Ei sunt mai frecvent văzuți la persoanele cu pielea întunecată și apar de obicei peste partea inferioară a spatelui sau a feselor. Cu toate acestea, ele pot apărea și în altă parte pe corp sau membre.

Petele mongole pot dura luni sau ani, dar dispar de obicei odată cu împlinirea unui copil de patru ani. Sunt complet inofensivi și nu au nevoie de tratament. Uneori pot fi confundate cu o vânătăi.

Naevi congenitale melanocitice

Naevi congenitale melanocitice

Credit:

BSIP SA / Alamy Stock Photo


Naevi melanocitici congenitali sunt cunoscuți și ca alunițe congenitale. Sunt alunițe maro sau negru relativ mari, care sunt prezente de la naștere.

Sunt destul de frecvente și sunt cauzate de o supraaglomerație de celule pigmentare din piele. Cele mai multe naevi melanocitice congenitale devin proporțional mai mici și mai puțin evidente cu timpul, deși se pot întuneca în perioada pubertății sau pot deveni bufoase sau păroase.

Acestea pot varia în dimensiuni de la mai puțin de 1,5 cm (aproximativ 0,6 inci) până la mai mult de 20 cm (aproximativ 7,9 inci) în diametru. Riscul ca naevi să se dezvolte în cancerul de piele este scăzut, dar riscul crește cu cât este mai mare.

Ce provoacă reperele de naștere?

Nu se înțelege pe deplin de ce apar semnele de naștere, dar de obicei nu sunt moștenite. Semnele de naștere vasculare sunt cauzate de vase de sânge anormale în sau sub piele, iar semnele de naștere pigmentate sunt cauzate de ciorchine de celule pigmentare.

Se crede că petele de vin de port apar deoarece nervii care controlează lărgirea sau îngustarea capilarelor (vasele de sânge minuscule) nu funcționează corect sau nu sunt destui. Aceasta înseamnă că sângele este furnizat constant pielii din zona respectivă, ceea ce o face permanent de culoare roșie sau violet.

Petele de vin port sunt uneori legate de alte afecțiuni, cum ar fi sindromul Sturge-Weber și sindromul Klippel-Trenaunay.

Tratarea reperelor de naștere

Majoritatea semnelor de naștere sunt inofensive și nu trebuie tratate. Unele tipuri de semne de naștere vor dispărea în timp, în timp ce alte tipuri, cum ar fi petele de vin de port vor fi permanente dacă nu sunt tratate.

În unele cazuri, o marcă de naștere va trebui să fie tratată din motive medicale – de exemplu, dacă un haemangiom blochează căile respiratorii, afectează vederea sau devine ulcerată. Unele persoane pot decide, de asemenea, să solicite tratament din motive cosmetice.