Bâlbâială

Bâlbâitul, de asemenea, uneori denumit bâlbâială, este o problemă de vorbire relativ frecventă în copilărie, care poate persista până la vârsta adultă.

Ce este bâlbâiala?

Bâlbâirea este când:

  • repetați sunete sau silabe – de exemplu, spunând „mu-mu-mu-mummy”
  • sunete mai lungi – de exemplu, „mmmmmmummy”
  • un cuvânt se blochează sau nu iese deloc

Bâlbâiala variază în severitate de la o persoană la alta și de la o situație la alta. Cineva poate avea perioade de bâlbâie, urmate de perioade în care vorbesc relativ fluent.

Aflați mai multe despre cum vă poate afecta bâlbâiala .

Tipuri de bâlbâială

Există 2 tipuri principale de bâlbâială:

Informațiile de aici se concentrează pe bâlbâirea dezvoltării.

Ce provoacă bâlbâiala?

Nu este posibil să spunem sigur de ce un copil începe să bâlbâie, dar nu este cauzat de nimic din ce au făcut părinții.

Factorii de dezvoltare și moșteniți pot juca un rol, împreună cu mici diferențe în ceea ce privește eficiența zonelor de vorbire ale creierului.

Dezvoltarea vorbirii

Dezvoltarea vorbirii este un proces complex care implică comunicarea între diferite zone ale creierului și între creier și mușchii responsabili de respirație și vorbire.

Când fiecare parte a acestui sistem funcționează bine, cuvintele potrivite sunt rostite în ordinea corectă, cu ritm corect, pauze și accent.

Un copil care învață să construiască propoziții simple are nevoie de practică pentru a dezvolta diferitele zone de vorbire din creier și pentru a crea „cablarea” (căile neuronale) necesare pentru ca diferitele părți să lucreze bine împreună.

Probleme vorbitoare se pot întâmpla dacă unele părți ale acestui sistem de dezvoltare nu sunt coordonate. Acest lucru poate provoca repetări și opriri, în special atunci când copilul are multe de spus, este emoționat sau se simte sub presiune.

Pe măsură ce creierul continuă să se dezvolte, unele dintre aceste probleme se rezolvă sau creierul poate compensa, motiv pentru care mulți copii „cresc” din cauza bâlbâială.

Diferențele de sex și genele

Bâlbâitul este mai frecvent la băieți decât la fete. Nu este clar de ce este acest lucru.

Se consideră că genele au un rol. Aproximativ 2 din 3 persoane care ștampilă au un istoric familial de bâlbâială, ceea ce sugerează că genele pe care un copil le moștenește de la părinții lor le-ar putea face mai predispuse să dezvolte un timbru.

Când să obțineți ajutor

Ar trebui să primiți sfaturi dacă aveți probleme cu privire la vorbirea sau dezvoltarea limbajului copilului dumneavoastră.

Tratamentul pentru bâlbâială este adesea reușit la copiii de vârstă preșcolară, de aceea este important să fii trimis la un specialist cât mai curând posibil.

Vorbeste cu un medic de familie sau vizitator de sănătate despre preocupările tale. Dacă este necesar, ei pot trimite copilul dumneavoastră la un logoped și logoped (SLT) pentru o evaluare.

În multe domenii, puteți telefona serviciile de vorbire și limbă pentru copii direct și să vă adresați copilului dvs.

Stamma (British Stammering Association) are mai multe informații și sfaturi pentru părinți. Puteți suna la telefonul de telefon 0808 802 0002, de luni până vineri, de la 10:00 la amiază și 18:00 – 20:00, pentru a afla despre serviciile disponibile în zona dvs.

Dacă sunteți un adult care bâlbâie și are un impact semnificativ asupra vieții dvs. sociale și de muncă, poate doriți să solicitați unui medic de asistență să vă trimită la un SLT.

Tratamente pentru bâlbâie

Există diferite abordări de terapie a vorbirii și a limbajului care pot ajuta persoanele care bâlbâie să vorbească mai ușor.

Veți lucra cu un terapeut pentru a alege un plan adecvat adaptat copilului dvs. sau dumneavoastră.

Aceasta poate implica:

  • crearea unui mediu în care copilul tău se simte mai relaxat și mai încrezător în a vorbi
  • strategii pentru creșterea fluenței și dezvoltarea abilităților de comunicare
  • lucrul la sentimente asociate cu bâlbâiala, cum ar fi frica și anxietatea

Dispozitivele electronice pentru a reduce bâlbâiala sunt, de asemenea, disponibile și pot ajuta unii copii mai mari și adulți, dar nu sunt de obicei disponibili pe .

Aflați mai multe despre tratarea bâlbâială .

Cine este afectat

Studiile sugerează că aproximativ 1 din 12 copii mici trec printr-o fază de bâlbâială.

Aproximativ 2 din 3 copii care se potrivesc vor crește din asta, deși este dificil de prezis când se va întâmpla acest lucru la un anumit copil.

Se estimează că bâlbâiala afectează în jur de 1 din 100 de adulți, bărbații fiind în jur de 3 până la 4 ori mai predispuși la amețire decât femeile.