Artrita – Trăind cu artrita

Trăirea cu artrită nu este ușoară și îndeplinirea sarcinilor simple, de zi cu zi, poate fi adesea dureroasă și dificilă.

Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a trăi un stil de viață sănătos. O serie de servicii și beneficii sunt de asemenea disponibile.

Muncă

Multe persoane cu artrită doresc să continue să lucreze din mai multe motive, inclusiv o mai bună securitate financiară și o mai mare stimă de sine.

Abordările de tratament îmbunătățite au contribuit la asigurarea revenirii la muncă a multor persoane diagnosticate cu artrită. Acest lucru este în special în cazul în care artrita este diagnosticată și tratată într-un stadiu incipient.

Este posibil să găsiți o muncă dificilă, dar angajatorul dvs. ar trebui să vă ajute cu pregătirea și sprijinul de care aveți nevoie.

Ajutorul este, de asemenea, disponibil dacă artrita dvs. este atât de severă încât nu puteți lucra. Aflați mai multe despre plata independenței personale (cunoscută anterior drept indemnizația pentru persoanele cu handicap).

Versus Artrita are mai multe informații despre lucrul cu artrita .

Mâncat sănătos

Este foarte important să mănânci o dietă sănătoasă, echilibrată, dacă ai artrită. Mâncarea sănătoasă vă va oferi toți nutrienții de care aveți nevoie și vă va ajuta să mențineți o greutate sănătoasă .

Dieta dvs. ar trebui să constea dintr-o varietate de alimente din toate cele 5 grupuri alimentare. Acestea sunt:

Citiți mai multe despre cum să aveți o dietă sănătoasă, echilibrată .

Dacă aveți greutate excesivă, pierderea în greutate vă poate ajuta cu adevărat să faceți față artritei. Prea multă greutate pune exces de presiune asupra articulațiilor din șolduri, genunchi, glezne și picioare, ceea ce duce la creșterea durerii și a problemelor de mobilitate.

Citiți mai multe despre cum puteți slăbi folosind planul de pierdere în greutate .

Exercițiu

Dacă artrita dvs. este dureroasă, este posibil să nu vă simțiți ca să faceți exerciții fizice. Cu toate acestea, a fi activ poate ajuta la reducerea și prevenirea durerii. Exercitarea periodică poate, de asemenea:

 • îmbunătățiți-vă gama de mișcare și mobilitatea articulațiilor
 • crește rezistența musculară
 • reduce rigiditatea
 • stimulează-ți energia

Atâta timp cât faceți tipul și nivelul adecvat de exerciții fizice pentru starea dvs., artrita nu se va agrava. În combinație cu o dietă sănătoasă, echilibrată, exercițiile fizice regulate vă vor ajuta să pierdeți în greutate și să puneți mai puțină încordare pe articulații. Medicul dumneavoastră poate recomanda tipul și nivelul de exercițiu potrivit pentru dvs.

Versus Artrita are mai multe informații și sfaturi despre exercitarea cu artrită și exerciții pentru a gestiona durerea .

Îngrijirea articulară

Dacă aveți artrită, este important să aveți grijă de articulațiile dvs. pentru a evita deteriorarea ulterioară. De exemplu, încercați să reduceți stresul articulațiilor dvs. în timp ce efectuați sarcini de zi cu zi, cum ar fi mișcarea și ridicarea.

Pentru a vă proteja articulațiile (în special dacă aveți artrită):

 • folosiți pârghii mai mari și mai puternice – de exemplu, luați presiunea deschiderii unei uși grele pe umăr, mai degrabă decât pe mâna dvs.
 • folosiți mai multe articulații pentru a răspândi greutatea unui obiect – de exemplu, folosiți ambele mâini pentru a vă face cumpărăturile sau pentru a distribui greutatea în mod egal folosind un rucsac
 • nu strângeți prea strâns – prindeți cât mai des posibil sau folosiți un mâner captusit pentru a vă lărgi aderenta

Versus Artrita are mai multe informații și sfaturi despre tratarea durerii .

De asemenea, este important să evitați să stați în aceeași poziție pentru perioade lungi de timp și să faceți pauze regulate, astfel încât să vă puteți deplasa.

Citiți mai multe despre o postură bună și cum să stați corect .

Acasa

Dacă aveți artrită, îndeplinirea sarcinilor în jurul casei poate fi o provocare. Totuși, efectuarea unor modificări practice în casa ta și schimbarea modului de lucru ar trebui să ușureze lucrurile.

Sfaturi practice care ar putea ajuta să includă:

 • menținerea lucrurilor la îndemână
 • folosind o șină de mână pentru a te ajuta să urci și să cobori scările
 • folosind instrumente cu mâner lung pentru a ridica lucrurile sau pentru a curăța
 • montarea manetelor la robinete pentru a le face mai ușor de rotit
 • folosirea echipamentelor electrice de bucătărie, cum ar fi deschizătoarele de staniu, la pregătirea mâncării

Versus Artrita are mai multe informații și sfaturi despre conviețuirea cu artrita .

Ergoterapie

Un terapeut profesionist vă poate ajuta dacă aveți artrită severă care vă afectează capacitatea de a vă deplasa în casă și de a îndeplini sarcini de zi cu zi, cum ar fi gătitul și curățarea.

Vă pot oferi sfaturi despre echipamentele de care aveți nevoie pentru a vă ajuta să trăiți independent.

În funcție de natura exactă a stării dvs., medicul dumneavoastră de familie poate să vă poată referi la un terapeut profesionist . Cu toate acestea, poate fi necesar să accesați acest tip de terapie prin consiliul local.

Găsiți consiliul local pe GOV.UK.

Citiți mai multe despre terapia ocupațională .

Artrita și conducerea

Trebuie să informați DVLA numai dacă aveți artrită și utilizați controale speciale pentru conducere.

GOV.UK dispune de mai multe informații și sfaturi pentru a spune DVLA despre o afecțiune sau un handicap medical .

Copii cu artrită

Asigurați-vă că copilul dvs. mănâncă sănătos și face exerciții fizice în mod regulat. Aceștia trebuie să mențină o greutate sănătoasă, deoarece excesul de greutate poate pune eforturi pe articulațiile lor și le poate agrava simptomele de artrită.

Citiți mai multe despre cum să vă ajutați copilul să mențină o greutate sănătoasă .

Dacă aveți artrită nu trebuie să vă opriți copilul să ducă o viață școlară normală, ci trebuie să informați școala despre sănătatea copilului dvs., astfel încât să poată oferi sprijin suplimentar, dacă este nevoie.

Versus Artrita are mai multe informații pentru părinții copiilor cu artrită .