Nitrofurantoin: antibiotic pentru tratarea infecțiilor bacteriene

1. Despre nitrofurantoină

Nitrofurantoina este un antibiotic.

Este utilizat pentru a trata infecțiile tractului urinar (UTI) , inclusiv cistita și infecțiile renale .

Atunci când luați nitrofurantoină, corpul o filtrează rapid din sângele tău și la pipă. Acest lucru este util dacă aveți o infecție a tractului urinar, deoarece înseamnă că medicamentul este concentrat la locul infecției. Dar înseamnă că nitrofurantoina nu va funcționa pentru niciun alt tip de infecție.

Nitrofurantoina este disponibilă pe bază de rețetă. Vine sub formă de capsule, tablete și un lichid pe care îl bei.

2. Fapte cheie

 • Cel mai frecvent efect secundar al nitrofurantoinei este un stomac supărat. Luând acest medicament cu sau imediat după alimente, va ajuta la prevenirea unei tulburări de stomac.
 • Vă veți simți mai bine în câteva zile pentru majoritatea infecțiilor.
 • Puteți bea alcool în timp ce luați nitrofurantoină.
 • Nitrofurantoina poate face pipi galben închis sau maro. Acest lucru este destul de normal. Pee va reveni la normal după ce terminați administrarea medicamentului.
 • Nitrofurantoina este denumită și de numele mărcilor Aratoin, Macrobid, Macrodantin și Furadantin.

3. Cine poate și nu poate lua nitrofurantoină

Nitrofurantoina poate fi luată de adulți, inclusiv de femei însărcinate și care alăptează.

Nitrofurantoina nu este potrivită pentru toată lumea. Pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți :

 • a avut vreodată o reacție alergică la nitrofurantoină sau la orice alte medicamente în trecut
 • oricare dintre rarele condiții moștenite: porfirie (o afecțiune a sângelui) sau deficiență de glucoză-6-fosfat dehidrogenază (G6PD)
 • boli renale severe
 • Diabet
 • orice boală care provoacă slăbiciune severă
 • anemie sau deficit de vitamina B

4. Cum și când să o ia

Doza uzuală de nitrofurantoină pentru a trata o infecție a tractului urinar este fie de 100 mg administrate de două ori pe zi, fie de 50 mg administrate de 4 ori pe zi. Infecțiile severe pot avea nevoie de o doză mai mare de 100mg luată de 4 ori pe zi.

Doza uzuală de nitrofurantoină pentru a preveni o infecție a tractului urinar este de 50 mg până la 100 mg o dată pe zi noaptea.

Încercați să spaționați dozele uniform pe parcursul zilei. Dacă luați nitrofurantoină de două ori pe zi, lăsați 12 ore între fiecare doză – de exemplu, la 8:00 și 20:00. Dacă îl luați de 4 ori pe zi, acesta va fi, de obicei, primul lucru dimineața, cam la amiază, târziu după-amiaza și la culcare.

În general, este mai bine să luați nitrofurantoin cu o masă sau o gustare. Acest lucru ajută la prevenirea unei tulburări de stomac.

Important

Continuați să luați acest medicament până la finalizarea cursului, chiar dacă vă simțiți mai bine. Dacă vă întrerupeți tratamentul mai devreme, problema dvs. ar putea reveni.

Cum să o ia

Înghițiți tablete de nitrofurantoină și capsule întregi. Nu le mestecați și nu le spargeți.

Există o nitrofurantoină lichidă pentru persoanele cărora le este greu să înghită comprimatele.

Dacă luați nitrofurantoină sub formă de lichid, de obicei, farmaciul dumneavoastră va fi constituit pentru dumneavoastră. Medicamentul va veni cu o seringă sau o lingură pentru a vă ajuta să luați cantitatea corectă. Dacă nu aveți o seringă sau lingură, adresați-vă farmacistului. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece nu va da suma corectă.

Doza de nitrofurantoină pe care trebuie să o luați depinde dacă este utilizată pentru a trata sau a preveni o infecție a tractului urinar, vârsta ta și cât de rea este infecția.

Cât timp o voi lua?

Dacă luați nitrofurantoin pentru a trata o infecție a tractului urinar, atunci de obicei trebuie să o luați timp de 3 până la 7 zile.

Dacă luați nitrofurantoin pentru a opri reîntoarcerea infecțiilor tractului urinar, este posibil să fie nevoie să o luați timp de câteva luni.

Dacă luați nitrofurantoin pentru a preveni o infecție înainte de a face o intervenție chirurgicală, de obicei, va trebui să o luați în ziua operației și pentru următoarele 3 zile.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă uitați să luați o doză, luați una imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru următoarea doză. În acest caz, lăsați în afara dozei pierdute și luați următoarea doză normală.

Nu luați niciodată 2 doze în același timp. Nu luați niciodată o doză suplimentară pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

A lua accidental o doză suplimentară de nitrofurantoină este puțin probabil să vă facă rău.

Discutați cu farmacistul sau medicul dacă:

 • esti ingrijorat sau ai efecte secundare severe
 • ai luat mai mult de 1 doză suplimentară

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, nitrofurantoina poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune ale nitrofurantoinei apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. Continuați să luați medicamentul, dar discutați cu medicul dumneavoastră dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • senzație de rău (greață)
 • fiind bolnav (vărsături) și diaree
 • pierderea poftei de mâncare
 • dureri de cap
 • amețeli sau senzație de somn

Nitrofurantoina poate determina pisica ta să devină galben închis sau o culoare maronie. Acest lucru este normal și nu este un motiv pentru a opri administrarea medicamentului. Pee va reveni la normal odată ce încetați să luați nitrofurantoin.

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Apelați imediat un medic dacă primiți:

 • dureri în piept, dificultăți de respirație, tuse, frisoane sau o temperatură ridicată (38C sau peste)
 • poo pal și pipi întunecat împreună, pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acesta poate fi un semn al problemelor hepatice sau ale vezicii biliare.
 • ace și ace, senzații de furnicături, amorțeală sau slăbiciune – acestea pot fi semne ale problemelor nervoase
 • vânătăi sau sângerări pe care nu le poți explica (inclusiv hemoragii nasului), dureri în gât, temperatură ridicată (38 ° C sau mai mare) și senzație de oboseală sau, în general, rău – acestea pot fi semne ale unor probleme de sânge
 • dureri de cap rele

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă (anafilaxie) la nitrofurantoină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale nitrofurantoinei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • senzație de rău (greață) – luați nitrofurantoin cu sau după masă sau gustare. De asemenea, vă poate ajuta dacă evitați mâncarea bogată sau picantă.
 • fiind bolnav (vărsături) și diaree – bea multe lichide, cum ar fi apă sau dovlecei pentru a evita deshidratarea . Luați înghițituri mici, frecvente, dacă vă simțiți rău. Semnele de deshidratare includ pipi mai puțin decât de obicei sau au pipi cu miros puternic. Nu luați alte medicamente pentru a trata diareea sau vărsăturile fără să discutați cu un farmacist sau un medic.
 • pierderea poftei de mâncare – mâncați când vă așteptați de obicei să vă fie foame. Dacă vă ajută, mâncați mese mai mici mai des decât de obicei. Gustați când vă este foame. Au gustări hrănitoare, bogate în calorii și proteine, cum ar fi fructe uscate și nuci.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Aspiratorii pe care îi puteți cumpăra fără rețetă, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul , sunt siguri de luat cu nitrofurantoină. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă acestea nu ajută la durerile de cap sau durerile de cap.
 • amețeli sau senzație de somn – dacă nitrofurantoina vă face să vă simțiți amețit, opriți ceea ce faceți și așezați-vă sau culcați până vă simțiți mai bine.

7. Sarcina și alăptarea

De obicei este sigur să luați nitrofurantoină în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

Este foarte puțin probabil ca nitrofurantoina să fie dăunătoare în timpul sarcinii. Merge direct în pipă, așa că foarte puțin din medicament trece prin copilul nenăscut. Dar nu luați nitrofurantoină în timpul travaliului și al nașterii, deoarece există șanse ca acesta să afecteze sângele copilului.

Pentru mai multe informații despre modul în care nitrofurantoina poate afecta dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, vizitați site-ul web Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină (BUMPS) .

Nitrofurantoină și alăptare

Spuneți medicului dumneavoastră înainte de a lua nitrofurantoină dacă alăptați. Deși în general este sigur să luați acest medicament în timpul alăptării, este posibil să nu fie potrivit pentru toți bebelușii alăptați.

Nu luați nitrofurantoină în timpul alăptării dacă copilul dumneavoastră are o afecțiune rară numită deficiență de glucoză-6-fosfat dehidrogenază (G6PD).

Important

Spuneți medicului dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

8. Precauții cu alte medicamente

Există unele medicamente care nu se amestecă bine cu nitrofurantoina.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați aceste medicamente înainte de a începe tratamentul cu nitrofurantoină :

 • remedii de indigestie cunoscute sub denumirea de antiacide , în special cele care conțin magneziu
 • anumite medicamente pentru guta, inclusiv probenecid sau sulfinpirazonă
 • remedii de cistită pe care le puteți cumpăra de la o farmacie
 • antibiotice cunoscute sub denumirea de chinolone, inclusiv acid nalidixic, ciprofloxacin, levofloxacin, norfloxacin, ofloxacin și moxifloxacină

Vaccinul anti-tifoid administrat pe gură poate să nu funcționeze corect dacă luați nitrofurantoină. Acest lucru nu se aplică vaccinurilor anti-tifoide administrate prin injecție.

Amestecarea nitrofurantoinei cu remedii și suplimente din plante

Nu se cunosc probleme cu administrarea de remedii din plante și suplimente cu nitrofurantoină.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează nitrofurantoina?

Nitrofurantoina funcționează într-un mod diferit de alte antibiotice.

Când o iei pe gură, cea mai mare parte este filtrată din sângele tău și din pipă. Aceasta concentrează medicamentul chiar printre bacteriile care provoacă infecția tractului urinar.

Nitrofurantoina omoară bacteriile intrând în celulele lor și dăunând materialului lor genetic.

Când mă voi simți mai bine?

Ar trebui să te simți mai bine în câteva zile.

Este important să continuați să luați nitrofurantoină până la terminarea cursului. Faceți acest lucru chiar dacă vă simțiți mai bine. Acesta va ajuta la oprirea revenirii infecției.

Dar dacă nu mă pricep?

Spuneți medicului dumneavoastră dacă nu începeți să vă simțiți mai bine după ce ați luat nitrofurantoină timp de 3 zile. De asemenea, spuneți-le dacă, în orice moment, începeți să vă simțiți mai rău.

Îmi va da fiori?

Unii oameni se confruntă cu o infecție fungică numită tuse după ce au luat un curs de antibiotice precum nitrofurantoina. Se întâmplă deoarece antibioticele ucid bacteriile inofensive normale care te ajută să te protejeze împotriva fiorii.

Adresați-vă farmacistului sau medicului pentru sfaturi dacă vi se întâmplă acest lucru.

Îmi va opri funcționarea contracepției?

Nitrofurantoina nu oprește funcționarea pastilelor contraceptive, inclusiv pilula combinată și contracepția de urgență .

Cu toate acestea, dacă nitrofurantoina vă face să vărsăți sau să aveți diaree severă (6 până la 8 pooți în apă în 24 de ore) mai mult de 24 de ore, este posibil ca pastilele contraceptive să nu vă protejeze de sarcină. Uită-te pe pachetul de pastile pentru a afla ce să faci.

Citiți mai multe despre ce să faceți dacă sunteți pe pilulă și sunteți bolnav sau aveți diaree .

Îmi va reduce fertilitatea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea nitrofurantoinei va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei. Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dumneavoastră înainte de a-l lua dacă încercați să rămâneți însărcinată și dumneavoastră (sau partenerul dvs.) luați acest medicament.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Nitrofurantoina te poate face să te simți amețit sau somnolent. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceți vehicule sau nu mergeți până când vă simțiți mai bine.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool cu nitrofurantoină.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea normal în timp ce luați nitrofurantoin.

Poate bea suc de afine poate ajuta infecția tractului urinar?

Este puțin probabil să bei suc de afine sau să iei suplimente de afine ajută la tratarea sau la prevenirea infecțiilor tractului urinar.

Schimbările de stil pot ajuta infecțiile tractului urinar?

Este posibil ca o infecție a tractului urinar să se limpezească singură, fără niciun tratament. Cu toate acestea, este de obicei cel mai bine să tratezi o infecție a tractului urinar cu un antibiotic sau ar putea să se răspândească la rinichi și să ducă la probleme mai grave.

Odată tratat, există numeroși pași pe care îi puteți face pentru a opri reîntoarcerea infecțiilor tractului urinar:

 • evitați baia parfumată cu bule, săpun sau pulbere de talc în jurul organelor genitale – folosiți soiuri simple, neperfumate și faceți mai degrabă un duș decât o baie
 • du-te la toaletă imediat ce trebuie să faci pipi și goli întotdeauna complet vezica
 • stai bine hidratat, urmărește să bei între 6 și 8 pahare de lichid pe zi (apă, lapte cu conținut scăzut de grăsimi și băuturi fără zahăr, inclusiv ceai și cafea, toate contează)
 • ștergeți partea de jos din față în spate când mergeți la toaletă
 • goliți-vă vezica cât mai curând posibil după ce ați făcut sex
 • nu folosiți o diafragmă contraceptivă sau prezervative cu lubrifiant spermicid pe ele, folosiți o altă metodă de contracepție
 • purtați lenjerie din bumbac, mai degrabă decât material sintetic precum nylonul
 • evitați blugi și pantaloni strânși

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!