Mirtazapina: un medicament pentru tratarea depresiei, tulburărilor obsesive compulsive și tulburărilor de anxietate

1. Despre mirtazapină

Mirtazapina este un medicament antidepresiv. Este folosit pentru a trata depresia și alteori tulburări compulsive obsesive și anxietate .

Mirtazapina este disponibilă numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete sau ca un lichid pe care îl înghițiți.

2. Fapte cheie

 • Mirtazapina durează de obicei aproximativ 4 până la 6 săptămâni pentru a lucra.
 • Reacțiile adverse comune includ durerile de cap, uscarea gurii și senzația de rău. De obicei sunt ușoare și dispar după câteva săptămâni.
 • Dacă dumneavoastră și medicul dvs. decideți să vă scoateți din mirtazapină, medicul vă va recomanda probabil reducerea treptat a dozei pentru a ajuta la prevenirea efectelor secundare suplimentare.
 • Mirtazapina nu este o tabletă de dormit, dar te poate face să te simți somnolent. Acest lucru poate fi util dacă aveți depresie și dificultăți în a dormi.
 • Mirtazapina este cunoscută și sub numele de marcă Zispin SolTab.

3. Cine poate și nu poate lua mirtazapină

Mirtazapina poate fi luată de adulți pentru depresie, tulburări obsesive compulsive și tulburări de anxietate.

Mirtazapina nu este potrivită pentru unii oameni. Consultați-vă cu medicul înainte de a începe să luați mirtazapină dacă:

 • au avut o reacție alergică la mirtazapină sau la orice alte medicamente în trecut
 • au o problemă cardiacă, deoarece mirtazapina poate provoca tensiune arterială scăzută
 • ați luat vreodată alte medicamente pentru depresie – unele antidepresive utilizate rar pot interfera cu mirtazapina pentru a provoca tensiunea arterială foarte mare chiar dacă ați încetat să le luați timp de câteva săptămâni
 • au o problemă de ochi numită glaucom – mirtazapina poate crește presiunea în ochi
 • au epilepsie – deși este rar, mirtazapina îți poate crește riscul de a face convulsii
 • încearcă să rămână însărcinată, deja gravidă sau alăptează
 • iau warfarină – mirtazapina poate crește efectele warfarinei și coagulării sângelui

Dacă aveți diabet , mirtazapina vă poate îngreuna menținerea glicemiei stabilă. Monitorizați-vă mai des glicemia pentru primele câteva săptămâni după ce luați mirtazapină și schimbați-vă tratamentul cu diabet zaharat, dacă este necesar.

4. Cum și când să o ia

De obicei, veți lua mirtazapină o dată pe zi. Cel mai bine este să luați mirtazapină înainte de a merge la culcare, deoarece vă poate face somn.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda împărțirea dozei zilnice în 2 doze de diferite dimensiuni. În acest caz, luați doza mai mică dimineața și doza mai mare înainte de a merge la culcare.

Mirtazapina poate fi luată cu sau fără alimente.

Cât voi lua?

Doza inițială obișnuită pentru mirtazapină este de 15 până la 30 mg pe zi. Aceasta poate fi crescută până la 45 mg pe zi.

Dacă aveți probleme cu ficatul sau rinichii, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mică.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă luați mirtazapină o dată pe zi și ratați o doză, săriți-o și să luați următoarea doză la ora normală. Nu luați o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Dacă luați mirtazapină de două ori pe zi și uitați:

 • doza ta de dimineață – ia-o împreună cu doza de seară

 • doza ta de seară – nu o luați cu doza următoare de dimineață. În schimb săriți doza pierdută, apoi continuați a doua zi cu dozele normale de dimineață și seară

 • ambele doze – săriți dozele pierdute. Continuați a doua zi cu dozele normale de dimineață și seară. Nu luați o doză suplimentară pentru a compensa o doză ratată

Dacă uitați frecvent dozele, poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Cantitatea de mirtazapină care poate duce la o supradozaj variază de la o persoană la alta.

Sfaturi urgente: Sunați imediat medicul dacă luați prea mult mirtazapină

Dacă ați luat prea mult mirtazapină, puteți prezenta simptome precum:

 • simtandu-se somnoroasa
 • bătăile inimii tale sunt rapide sau neregulate
 • te simți confuz sau leșin

Dacă aveți nevoie să mergeți la un departament de accidente de urgență și de urgență (A&E) , nu vă conduceți singuri – cereți pe altcineva să vă conducă sau să apeleze la o ambulanță.

Luați pachetul de mirtazapină sau prospectul din interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, mirtazapina poate provoca reacții adverse la unele persoane, dar multe persoane nu au reacții adverse sau numai la cele minore.

Unele dintre reacțiile adverse comune ale mirtazapinei se vor îmbunătăți treptat pe măsură ce corpul se obișnuiește cu ea.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse se produc la mai mult de 1 din 100 de persoane.

Continuați să luați medicamentul, dar spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • gură uscată
 • creșterea apetitului și creșterea în greutate
 • dureri de cap
 • simtandu-se somnoroasa
 • constipație

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și se întâmplă la mai puțin de 1 din 10.000 de persoane atunci când luați mirtazapină.

Sunați imediat medicul dumneavoastră dacă aveți:

 • dureri severe la stomac sau la spate și greață – acestea pot fi semne de inflamație a pancreasului (pancreatită)
 • gânduri despre a vă face rău sau a vă pune capăt vieții
 • dureri de cap constante, confuzie sau slăbiciune de lungă durată sau crampe musculare frecvente – acestea pot fi semne ale nivelului scăzut de sodiu din sângele dvs. (care poate provoca convulsii în cazuri severe)
 • pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acesta poate fi un semn al problemelor hepatice
 • febră ridicată, dureri în gât și ulcerații bucale – aceste semne de infecție s-ar putea datora unei probleme cu celulele sângelui

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la mirtazapină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale mirtazapinei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • gura uscată – încercați să mestecați gumă fără zahăr sau să aspirați dulciuri fără zahăr.
 • creșterea poftei de mâncare și creșterea în greutate – mirtazapina vă poate face mai flămând, astfel încât poate fi o provocare să vă opriți să vă puneți în greutate. Încercați să mâncați o dietă sănătoasă echilibrată, fără să vă măriți dimensiunile porțiunilor. Nu gustați alimentele care conțin o mulțime de calorii, cum ar fi crocante, prăjituri, biscuiți și dulciuri. Dacă vă simțiți foame între mese, mâncați fructe și legume și alimente cu conținut scăzut de calorii. Exercițiile fizice regulate vă vor ajuta, de asemenea, să vă mențineți greutatea stabilă.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerile de cap durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • senzație de somn – nu conduceți vehicule și nu folosiți instrumente sau utilaje dacă vă simțiți astfel. Încercați să evitați consumul de alcool, deoarece acest lucru vă va face să vă simțiți mai obosit. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă acest lucru devine supărător, deoarece poate fi necesar să treceți la un alt medicament.
 • constipațiemâncați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume proaspete și cereale și beți multă apă. Încercați să exersați mai regulat, de exemplu, mergând la o plimbare zilnică sau alergat. Dacă acest lucru nu ajută, discutați cu farmacistul sau medicul dumneavoastră.

7. Sarcina și alăptarea

Este important pentru tine și copilul tău să stai bine în timpul sarcinii.

Dacă rămâneți gravidă în timp ce luați mirtazapină, adresați-vă medicului dumneavoastră. Nu încetați să luați medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.

Mirtazapina a fost legată de un risc foarte mic de probleme pentru copilul tău nenăscut.

Dar dacă depresia nu este tratată în timpul sarcinii, aceasta poate crește și șansele de a avea probleme.

Puteți lua mirtazapină în timpul sarcinii dacă aveți nevoie pentru a rămâne bine. Medicul dumneavoastră vă poate explica riscurile și beneficiile și vă va ajuta să decideți ce tratament este cel mai bun pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră.

Pentru mai multe informații despre cum poate afecta mirtazapina dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, citiți prospectul despre cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină (BUMPS) .

Mirtazapină și alăptare

Dacă medicul sau vizitatorul sănătății spune că copilul tău este sănătos, mirtazapina poate fi utilizată în timpul alăptării. A fost folosit de multe mame care alăptează, de obicei, fără probleme.

Mirtazapina trece în laptele matern în cantități mici. Acesta a fost legat de reacțiile adverse la foarte puțini copii alăptați.

Este important să continuați să luați mirtazapină pentru a vă menține bine. Alăptarea va beneficia, de asemenea, atât pentru tine cât și pentru copilul tău.

Dacă observați că bebelușul nu se hrănește la fel de bine ca de obicei sau vi se pare neobișnuit de somnolent sau dacă aveți alte preocupări cu privire la copilul dumneavoastră, discutați cu vizitatorul sau medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente și mirtazapină pot interfera între ele și pot crește șansele să aveți reacții adverse.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați:

 • sau a fost recent pe orice alte medicamente pentru depresie – unii antidepresive pot interfera cu mirtazapina pentru a provoca tensiune arterială foarte mare chiar și după ce ați încetat să le luați
 • medicamente care te simt somnolent, inclusiv calmante puternice precum morfină sau relaxante musculare precum diazepamul
 • warfarina – mirtazapina poate interfera cu warfarina, deci trebuie să vă schimbați doza de warfarină
 • antiepileptice precum carbamazepina și fenitoina – aceste medicamente pot reduce efectele mirtazapinei, astfel încât medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mare
 • rifampicină – acest antibiotic poate reduce efectele mirtazapinei, astfel încât medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mare

Amestecarea mirtazapinei cu remedii și suplimente din plante

Nu luați sunătoare când sunteți tratat cu mirtazapină, deoarece acest lucru vă va crește riscul de reacții adverse.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează mirtazapina?

Mirtazapina este un tip de medicament antidepresiv.

Acționează prin creșterea activității substanțelor chimice care îmbunătățesc starea de spirit numite noradrenalină și serotonină în creier.

Cât durează pentru a lucra?

Puteți observa o îmbunătățire a simptomelor dvs. după o săptămână, deși durează de obicei între 4 și 6 săptămâni înainte de a simți beneficiile depline. Asta pentru că este nevoie de aproximativ o săptămână pentru ca nivelul de mirtazapină să se acumuleze în corpul vostru, iar apoi câteva săptămâni mai mult pentru ca corpul dvs. să se adapteze și să se obișnuiască cu el.

Nu încetați să luați mirtazapină doar pentru că simțiți că nu vă ajută simptomele. Lăsați medicamentul să funcționeze cel puțin 6 săptămâni.

Cum mă va face să mă simt?

Antidepresivele precum mirtazapina vă ajută să vă ridicați treptat starea de spirit, astfel încât să vă simțiți mai bine.

Este posibil să observați că dormiți mai bine și să mergeți mai ușor cu oamenii, deoarece sunteți mai puțin anxioși. Sperăm să luați lucruri care vă îngrijorau în pas.

Mirtazapine nu îți va schimba personalitatea sau te va face să te simți euforic fericit. Pur și simplu te va ajuta să te simți din nou ca tine.

Nu vă așteptați să vă simțiți mai bine peste noapte. Unii oameni se simt mai rău în primele săptămâni de tratament înainte de a începe să se simtă mai bine.

Cât timp o voi lua?

Odată ce vă simțiți mai bine, este posibil să continuați să luați mirtazapină timp de câteva luni.

Majoritatea medicilor recomandă să luați antidepresive 6 luni la un an după ce nu vă mai simțiți deprimat.

Oprirea medicamentului prea curând poate face ca depresia să revină. Majoritatea medicilor recomandă administrarea de antidepresive 6-12 luni după ce încetați să vă simțiți deprimat.

Este sigur să iei pe termen lung?

Mirtazapina este, în general, sigură să ia mult timp. Se pare că nu există efecte dăunătoare de durată în urma luării timp de mai multe luni și ani.

Cum pot să scap de mirtazapină?

Dacă vă simțiți mai bine timp de 6 luni sau mai mult, medicul dumneavoastră vă poate sugera renunțarea la mirtazapină.

Medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil să vă reduceți doza treptat pe parcursul mai multor săptămâni sau mai mult dacă luați mirtazapină de mult timp.

Acest lucru vă va ajuta să vă împiedicați să aveți reacții adverse suplimentare pe măsură ce luați medicamentul.

Efectele secundare includ:

 • senzație anxioasă, amețită sau bolnavă
 • amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare
 • dureri de cap
 • zguduire

Important

Nu încetați să luați mirtazapină brusc sau fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Cum se compară mirtazapina cu alte antidepresive?

Mirtazapina nu este mai bună sau mai rea decât alte antidepresive. Uneori, oamenii se descurcă mai bine cu un antidepresiv decât altul.

Dacă după 6 săptămâni nu vă simțiți mai bine, discutați cu medicul dumneavoastră.

Există alte tratamente care vă vor ajuta?

A lua antidepresive, inclusiv mirtazapina, este doar unul dintre multe moduri de a trata depresia.

Alte tratamente potențiale includ:

 • terapie vorbitoare (cum ar fi terapia cognitiv comportamentală)
 • programe de exercitii
 • ajută pentru a dormi o noapte bună

Alegerea unui tratament care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră depinde de:

 • cât timp ai avut depresie
 • simptomele tale
 • indiferent dacă ai mai avut depresie
 • dacă tratamentul anterior a funcționat
 • cât de probabil ai să rămâi cu tratamentul tău
 • potențiale efecte secundare
 • preferințele și prioritățile
Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea normal în timp ce luați mirtazapină.

Voi câștiga sau slăbi?

Mirtazapina te poate face să te simți mai foame decât de obicei, așa că poți să iei greutate.

Dacă începeți să aveți probleme cu greutatea în timp ce luați mirtazapină, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Pot bea alcool cu el?

Puteți bea alcool în timp ce luați mirtazapină, dar vă poate face să vă simțiți somnoros și nesigur pe picioare.

Ar putea fi cel mai bine să opriți consumul de alcool pentru primele zile de tratament până când veți vedea cum vă afectează medicamentul.

Consumul de alcool în fiecare zi sau în cantități mari vă poate agrava simptomele. De asemenea, îngreunează funcționarea corectă a mirtazapinei.

Încercați să vă respectați liniile directoare naționale de cel mult 14 unități pe săptămână. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O cantitate de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități de alcool.

Îmi va afecta contracepția?

Mirtazapina nu va afecta niciun tip de contracepție, inclusiv pilula combinată sau contracepția de urgență .

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea mirtazapinei afectează fertilitatea masculină sau feminină. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă intenționați să rămâneți gravidă sau să rămâneți gravidă în timp ce luați mirtazapină.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Unii oameni nu se pot concentra corect în timp ce iau mirtazapină.

Când începeți să luați prima oară mirtazapină, este bine să opriți conducerea și mersul pe bicicletă pentru primele zile până când știți cum vă face acest medicament.

Vor afecta drogurile de agrement?

Cannibisul cu mirtazapină vă poate face să vă simțiți foarte somnolent, mai ales dacă tocmai ați început să luați mirtazapină.

Poate fi periculos să iei mirtazapină cu:

 • metadonă
 • stimulanți precum MDMA (extaz) sau cocaină
 • halucinogene precum LSD
 • noi substanțe psihoactive (care erau cunoscute ca maxime legale) precum mefedrone

Important

Mirtazapina nu a fost testat corect cu medicamente de agrement. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că puteți utiliza medicamente de agrement în timp ce luați mirtazapină.