Salbutamol: inhalator pentru calmarea astmului și a respirației

1. Despre salbutamol inhalat

Salbutamolul este utilizat pentru ameliorarea simptomelor de astm și BPOC, cum ar fi tuse, respirație șuierătoare și senzație de respirație. Funcționează prin relaxarea mușchilor căilor respiratorii în plămâni, ceea ce face mai ușoară respirația.

Salbutamolul vine într-un inhalator (puffer). Inhalatoarele de salbutamol sunt de obicei albastre.

Salbutamolul este administrat uneori sub formă de tablete, capsule sau sirop pentru persoanele care nu pot utiliza foarte bine un inhalator.

Poate fi administrat și folosind un nebulizator, dar acest lucru este de obicei numai dacă aveți astm sever sau BPOC. Un nebulizator este o mașină care vă ajută să respirați în medicamentul dvs. ca o ceață, folosind o mască sau un dispozitiv bucal. Puteți utiliza un nebulizator în spital sau vi se poate da unul pentru a vă gestiona starea acasă.

Acest medicament este disponibil numai pe bază de rețetă.

2. Fapte cheie

 • Inhalatoarele de Salbutamol sunt sigure și eficiente cu puține reacții adverse dacă le utilizați, după cum vă recomandă medicul, farmacistul sau asistenta.
 • Inhalatoarele de salbutamol sunt numite inhalatoare „ușoare”, deoarece vă oferă o ușurare rapidă de problemele de respirație atunci când aveți nevoie. În cele mai multe cazuri, vi se va da un alt inhalator pentru a vă „preveni” simptomele și ar trebui să folosiți acest lucru în fiecare zi.
 • Dacă trebuie să folosiți inhalatorul de salbutamol de mai mult de 3 ori pe săptămână, ar putea fi un semn că problema respirației dvs. nu este bine controlată. Discutați cu medicul, farmacistul sau asistenta.
 • Salbutamolul este sigur de utilizat în sarcină și în timpul alăptării.
 • Denumirile de marcă obișnuite pentru inhalatorii de salbutamol includ Ventolin, Airomir, Asmalal, Easyhaler, Pulvinal, Salamol, Easi-Breathe și Salbulin.

3. Cine poate și nu poate lua salbutamol

Salbutamolul poate fi luat de adulți și copii de toate vârstele.

Salbutamolul nu este potrivit pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate.

Consultați medicul înainte de a începe salbutamolul dacă:

 • au avut o reacție alergică la salbutamol sau la orice alte medicamente în trecut
 • luați alte medicamente, inclusiv cele pe care le cumpărați de la o farmacie, remedii din plante sau suplimente
 • prezintă o tulburare digestivă rară moștenită de intoleranță la galactoză, deficiență de Lapp lactază sau malabsorbție la glucoză-galactază. Acest lucru se datorează faptului că multe produse de salbutamol conțin lactoză. Nu trebuie să aveți lactoză dacă aveți aceste boli

Dacă aveți o intoleranță la lactoză, totuși, cantitatea de lactoză din produsele salbutamol este prea mică pentru a vă cauza probleme.

4. Cum și când să îl folosești

Folosiți salbutamolul numai atunci când aveți nevoie. Acest lucru se poate întâmpla atunci când observați simptome , cum ar fi tuse, respirație șuierătoare, lipsa respirației și etanșeitate în piept sau știți că veți face o activitate care vă poate face fără suflare, de exemplu, urcarea scărilor sau sport. Ar trebui să simțiți o diferență de respirație în câteva minute.

Modul normal pentru adulți și copii de a-și folosi inhalatorul este:

 • 1 sau 2 puffs de salbutamol atunci când aveți nevoie
 • până la maxim 4 ori în 24 de ore (indiferent dacă aveți 1 puf sau 2 pufuri simultan)

Salbutamolul este uneori prescris pentru a preveni apariția simptomelor respiratorii în primul rând. Aceasta ar putea fi înainte de un declanșator, cum ar fi exercițiile fizice sau expunerea la animale de companie. În această situație, doza normală este încă 1 sau 2 pufuri la un moment dat.

Dacă trebuie să folosiți inhalatorul de mai mult de 4 ori în 24 de ore:

 • poate însemna că problema dvs. de sănătate se agravează și că aveți nevoie de tratament diferit
 • aveți mai multe șanse să apară reacții adverse, cum ar fi ritmul cardiac crescut, amețirea, nervozitatea și durerile de cap

Faceți o programare pentru a vă consulta medicul, farmacistul sau asistenta medicală dacă aveți nevoie să utilizați inhalatorul:

 • mai mult de 4 ori în 24 de ore
 • mai mult de 2 zile din fiecare săptămână
 • în miezul nopții cel puțin o dată pe săptămână

În timpul unui atac de astm

Într-un atac brusc de astm, puteți lua mai mult salbutamol, până la 10 puf, dar ar trebui să așteptați 30 de secunde și să agitați întotdeauna inhalatorul între doze. Puteți repeta această doză 10 minute mai târziu.

Sfaturi urgente: mergeți imediat la spital sau apelați o ambulanță dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră:

 • se chinuie să respire
 • au simptome de astm care nu se îmbunătățesc

Atacurile de astm se pot agrava foarte repede.

Pentru tratarea atacurilor de astm severe, salbutamolul poate fi administrat printr-un nebulizator. Un nebulizator este o mașină care furnizează medicamentul ca o ceață inhalată printr-o mască de față. Acest lucru vă va fi dat probabil de către medicul dumneavoastră.

Dar dacă iau prea mult?

Este posibil să observați că inima vă bate mai repede decât în mod normal și că vă simțiți agitat. Aceste reacții adverse nu sunt periculoase, atât timp cât nu aveți dureri în piept. De obicei dispar în decurs de 30 de minute sau cel mult câteva ore.

5. Cum să folosiți inhalatorul

Inhalatorul de salbutamol funcționează rapid pentru a vă ușura respirația.

Inhalatoarele pot fi dificil de utilizat și greșelile din tehnică pot însemna foarte puțin din medicament ajunge în plămânii dvs. acolo unde aveți nevoie. Înainte de a utiliza inhalatorul, citiți prospectul cu informații al producătorului din interiorul ambalajului. Acest prospect vă oferă informații și diagrame pentru a vă arăta cum să utilizați inhalatorul, cum să îl mențineți curat și cât timp să-l utilizați înainte de a obține un înlocuitor.

Este foarte important să folosiți corect inhalatorul. Asta înseamnă că veți obține cantitatea potrivită de salbutamol în plămâni și beneficiați cel mai mult de acesta.

Important

Pentru a beneficia la maxim de inhalator, ar trebui să vă verificați periodic tehnica.

Dacă nu sunteți sigur cum să vă folosiți inhalatorul sau nu ați verificat tehnica de un an, adresați-vă medicului, farmacistului sau asistentei medicale pentru a vă urmări.

Utilizarea unui distanțier cu inhalatorul

Dacă dumneavoastră sau copilul dvs. este dificil să utilizați un inhalator, medicul vă poate oferi un distanțier pentru a-l utiliza.

Un distanțier este un recipient mare de metal sau plastic, cu un dispozitiv bucal și o gaură pentru inhalator. Când se utilizează cu inhalatorul, este mai ușor să obțineți cantitatea potrivită de salbutamol în plămâni.

Distantierele sunt utile în special pentru a da salbutamol copiilor mici.

Medicul, farmacistul sau asistenta medicală vă pot arăta cum să folosiți un distanțier cu inhalatorul.

Informație:

Vizualizare recomandată

Aceste scurte videoclipuri din Asthma UK vă arată cum să folosiți inhalatorul pentru a vă ajuta să vă gestionați simptomele.

6. Efecte secundare

Salbutamolul este un medicament sigur și foarte eficient dacă îl utilizați corect. Are foarte puține efecte secundare.

Reacții adverse frecvente

Mai mult de 1 din 100 de persoane au aceste reacții adverse după ce au luat 1 sau 2 pufuri de inhalator:

 • simțindu-se șubred
 • bătăi cardiace mai rapide pentru o perioadă scurtă de timp (dar fără dureri în piept)
 • dureri de cap
 • crampe musculare

Aceste reacții adverse nu sunt periculoase și ar trebui să se îmbunătățească treptat pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu salbutamolul.

Contactați medicul sau farmacistul dacă aceste sau alte reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați.

Reacții adverse grave

Se întâmplă rar, dar unele persoane pot avea reacții adverse foarte grave atunci când iau salbutamol.

Apelați imediat un medic dacă primiți:

 • dureri sau slăbiciuni musculare, crampe musculare sau bătăi inimii care nu se simt normal – acesta poate fi un semn al nivelurilor scăzute de potasiu
 • foarte mare amețeli sau treci
 • dureri în piept, mai ales dacă aveți și o bătaie rapidă a inimii sau bătăile inimii nu se simt normal
 • o durere de cap foarte proastă

Reacție alergică gravă

Este posibil să aveți o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la salbutamol.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale salbutamolului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

7. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • Simțiți-vă cutremur – vedeți dacă astmul dumneavoastră sau simptomele BPOC se îmbunătățesc cu doar 1 puf de inhalator în loc de 2. Dacă descoperiți că aveți nevoie de 2 pufuri pentru ameliorarea simptomelor, asigurați-vă că tremuratul se va obține după scurt timp.
 • Bătăile inimii mai rapide pentru o perioadă scurtă de timp – asigurați-vă că nu luați mai mult decât doza prescrisă. Dacă acest lucru se întâmplă în mod regulat, discutați cu medicul sau asistenta medicală, deoarece este posibil să aveți nevoie de tratamentul dvs. revizuit, astfel încât să nu fie nevoie să vă folosiți salbutamolul cât mai des.
 • Dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Durerea de cap ar trebui să dispară, de obicei, după prima săptămână de a lua salbutamol. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • Crampe musculare – dacă aveți dureri musculare neobișnuite, care nu aparțin exercițiilor fizice sau muncii grele, discutați cu medicul dumneavoastră.

8. Sarcina și alăptarea

Salbutamolul este în general considerat sigur de utilizat în sarcină și în timpul alăptării. Unele femei constată că astmul lor se îmbunătățește în timpul sarcinii, altele nu văd deloc schimbări, iar pentru altele va fi mai rău.

Spuneți întotdeauna profesionistului dumneavoastră de sănătate că sunteți gravidă.

Dacă aveți astm, cel mai probabil medicul dumneavoastră vă va recomanda să continuați să folosiți inhalatorul de salbutamol în timpul sarcinii. Vă vor putea oferi sfaturi despre cum să vă gestionați astmul în timpul sarcinii.

Riscurile de a avea atacuri de astm grave în timpul sarcinii sunt mult mai grave decât riscurile de a utiliza salbutamol. Atacurile de astm în sarcină pot împiedica copilul să obțină suficient oxigen.

Salbutamol și alăptare

Salbutamolul poate trece în laptele matern în cantități foarte mici.

Cu toate acestea, în general, puteți utiliza inhalatorul de salbutamol normal în timp ce alăptați. Cantitatea de medicament care trece în laptele matern este atât de mică încât este puțin probabil să dăunăm bebelușului.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

9. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente pot interfera cu modul de funcționare a salbutamolului.

Dacă luați alte medicamente prescrise care nu se amestecă bine cu salbutamol, medicul dumneavoastră va decide dacă beneficiile luării ambelor medicamente depășesc riscurile.

Amestecarea salbutamolului cu remedii sau suplimente din plante

Nu se cunosc probleme cu administrarea de remedii naturiste și suplimente cu salbutamol.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

10. Întrebări comune

Cum funcționează salbutamolul?

Salbutamolul este un tip de medicament numit bronhodilatator. Funcționează prin relaxarea mușchilor căilor respiratorii în plămâni, ceea ce face mai ușoară respirația.

Cât durează salbutamolul pentru a lucra?

Atunci când luați un puf de inhalator de salbutamol, acesta funcționează aproape imediat pentru a vă ușura respirația. Continuă să lucreze aproximativ 5 ore.

Cât timp trebuie să-mi folosesc inhalatorul de salbutamol?

Majoritatea oamenilor vor folosi salbutamol mulți ani. Odată ce respirația îți va fi mai bună, este posibil ca tine sau copilul tău să folosești mai rar salbutamol. Dar ar trebui să ai întotdeauna inhalatorul de salbutamol cu tine, pentru a-l putea utiliza imediat ce ai probleme de respirație.

Nu încetați să luați salbutamol decât dacă vă spune medicul. Dacă încetați să luați salbutamol problemele dvs. de respirație s-ar putea agrava. Chiar dacă trebuie să folosiți ocazional salbutamol, păstrați inhalatorul cu voi tot timpul în cazul în care aveți un atac brusc.

Există și alte inhalatoare?

Salbutamolul este un tip de medicament numit bronhodilatator.

Aproape tuturor celor care prezintă astm sau BPOC li se recomandă un inhalator bronhodilatator sau un inhalator „eliberator” pentru a-i ajuta respirația.

Există două bronhodilatatoare principale:

 • salbutamol
 • terbutalină

Salbutamolul și terbutalina funcționează la fel de bine. Cu toate acestea, inhalatorii pot arăta diferit.

Dacă aveți dificultăți în utilizarea unui inhalator de salbutamol, discutați cu medicul dumneavoastră. Trecerea la un inhalator de terbutalină poate fi o opțiune pentru dumneavoastră.

În cele mai multe cazuri, vi se va administra un alt inhalator pentru a vă „preveni” simptomele și ar trebui să utilizați acest lucru în fiecare zi.

Este sigur să folosiți un inhalator de salbutamol mult timp?

Salbutamolul este un medicament foarte sigur. Nu există nicio dovadă că face vreo deteriorare durabilă a corpului tău, chiar dacă îl folosești de mai mulți ani.

Trebuie să păstrez un jurnal de salbutamol?

Este o idee bună să păstrați un jurnal despre cât de des trebuie să utilizați inhalatorul de salbutamol. Astfel puteți discuta despre cum vă ajută astmul sau BPOC cu medicul sau asistenta.

Păstrarea unui jurnal vă va ajuta, de asemenea, să știți când comandați un inhalator de înlocuire. Unele inhalatoare conțin un număr fix de 200 de doze și nu este întotdeauna evident când sunt goale.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de salbutamol va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Îmi va afecta contracepția?

Salbutamolul nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilula contraceptivă și contracepția de urgență .

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool cu salbutamol.

Pot să fumez dacă folosesc un inhalator de salbutamol?

Încercați să nu fumați. Fumatul irită plămânii și vă va agrava problema respirației. Vorbiți cu medicul, asistenta sau farmacistul dacă vi se pare greu să renunțați la fumat. Există ajutor disponibil pe NHS.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Salbutamolul te poate simți amețit sau cutremurător. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceți vehicule, nu folosiți sau folosiți instrumente sau utilaje până nu vă simțiți mai bine.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!