Cloramfenicol: antibiotic pentru tratarea infecțiilor bacteriene

1. Despre cloramfenicol

Cloramfenicolul este un antibiotic.

Este utilizat în principal pentru tratarea infecțiilor oculare (cum ar fi conjunctivita ) și uneori infecții ale urechii.

Cloramfenicolul vine sub formă de picături de ochi sau unguent. Acestea sunt disponibile pe bază de rețetă sau pentru a cumpăra din farmacii.

De asemenea, vine sub formă de picături de ureche. Acestea sunt doar pe bază de rețetă.

Medicamentul este, de asemenea, administrat intravenos (direct într-o venă) sau sub formă de capsule. Acest tratament este pentru infecții grave și este aproape întotdeauna administrat în spital.

2. Fapte cheie

 • Cloramfenicul este sigur pentru majoritatea adulților și copiilor.
 • Pentru majoritatea infecțiilor oculare, de obicei, veți începe o îmbunătățire în 2 zile de la utilizarea cloramfenicolului.
 • Pentru infecțiile urechii, trebuie să începeți să vă simțiți mai bine după câteva zile.
 • Ochii tăi se pot înțepă pentru o perioadă scurtă de timp după ce folosiți picăturile de ochi sau unguent. Picăturile urechii pot provoca un disconfort ușor.
 • Numele mărcilor includ Chloromycetin, Optrex Infected Drops Eye și Optrex Infected Eye Ointment.

3. Cine poate și nu poate lua cloramfenicol

Cloramfenicul poate fi folosit de majoritatea adulților și copiilor.

Picăturile și unguentele sunt disponibile pentru a cumpăra în farmacii. Pentru copiii sub 2 ani, veți avea nevoie de o rețetă pentru cloramfenicol de la medicul dumneavoastră.

Cloramfenicul nu este potrivit pentru unii oameni. Pentru a vă asigura că cloramfenicul este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți :

 • a avut o reacție alergică la cloramfenicol sau la orice alte medicamente
 • o boală rară numită anemie aplastică (atunci când măduva oaselor nu produce celule sanguine)

Picături de ochi sau unguent

Înainte de a utiliza cloramfenicol, spuneți-vă medicului dacă utilizați alte picături de ochi sau unguent sau dacă în mod normal purtați lentile de contact. De asemenea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți:

 • orice probleme cu vederea, sau dureri oculare severe
 • ochii umflați și o erupție pe față sau pe cap
 • un ochi tulbure
 • elevi cu aspect neobișnuit – dimensiuni neregulate, dilatate (mai mari decât în mod normal) sau care nu reacționează la lumină
 • a avut o leziune recentă a ochilor sau ceva în ochi
 • a avut recent conjunctivită
 • sindromul ochilor uscați (când ochii nu produc suficiente lacrimi)
 • glaucom
 • a avut chirurgie oculară sau tratament cu laser în ultimele 6 luni

Picături pentru urechi

Înainte de a utiliza picături de urechi cloramfenicol, spuneți medicului dumneavoastră dacă:

 • au timpan perforat (izbucnit)
 • sunt alergice la polietilen glicol (un ingredient folosit în unele medicamente și produse cosmetice și se găsește în unele alimente)

4. Cum și când să îl folosești

Cloramfenicul vine în diferite puncte forte. Modul în care aplicați medicamentul depinde de ce îl luați și dacă utilizați picături de ochi, unguent sau picături de urechi.

Dacă utilizați picături de ochi cu cloramfenicol 0,5%, puneți o picătură în ochiul afectat la fiecare 2 ore (în timpul orei de trezire) pentru primele 2 zile. Apoi, la fiecare 4 ore pentru următoarele 3 zile sau după cum vă recomandă medicul.

Dacă utilizați unguent cloramfenicol 1%, aplicați-l pe ochiul afectat la fiecare 3 ore (în timpul trezirii). Faceți acest lucru de 3 până la 4 ori pe zi sau după cum vă recomandă medicul.

În cazul infecțiilor mai severe, medicul vă poate recomanda utilizarea unguentului la culcare și picături de ochi în timpul zilei. Acest lucru se datorează faptului că unguentul se lipește de suprafața ochiului și a pleoapei și funcționează în timp ce dormiți. Picăturile oculare vă permit să vă continuați ziua cât de normal, deoarece acestea nu vă afectează vederea.

Dacă utilizați picături de urechi cu cloramfenicol 5% sau 10%, puneți 3 picături în urechea afectată de 2 până la 3 ori pe zi sau după cum vă recomandă medicul.

Pentru a utiliza medicamentul:

 • spălați întotdeauna mâinile înainte (și după) folosind cloramfenicol – acest lucru vă împiedică să treceți infecția la celălalt ochi sau ureche
 • scoateți capacul chiar înainte de a utiliza medicamentul și înlocuiți-l imediat ce ați terminat
 • nu atinge cu degetele duza flaconului sau tubului
 • asigurați-vă că duza nu vă atinge ochiul sau urechea, nici pielea
 • folosiți o oglindă pentru a vă ajuta să vedeți ce faceți
 • înclinați-vă capul înapoi sau în lateral pentru a pune picături în ochi sau în urechi

Cum se aplică picăturile oculare

Trageți ușor pleoapa inferioară cu un deget curat și înclinați-vă capul înapoi. Țineți flaconul peste ochi și lăsați să cadă o singură picătură în spațiul dintre capacul inferior și ochi. Închideți ochiul pentru câteva minute. Ștergeți orice lichid suplimentar cu un țesut curat.

Cum se aplică unguentul pentru ochi

Trageți ușor pleoapa inferioară cu un deget curat și înclinați-vă capul înapoi. Țineți tubul cu duza aproape de ochi și strângeți ușor aproximativ 1 centimetru de unguent în spațiul dintre capacul inferior și ochi. Închideți ochiul pentru câteva minute.

Cum se aplică picăturile de ureche

Înclinați capul și aduceți tubul până la urechea afectată, cu duza aproape de orificiul urechii. Strângeți picăturile în ureche. Dacă puteți, culcați-vă cel puțin 10 minute după aceea. Întoarceți-vă capul într-o parte, astfel încât urechea afectată să fie spre tavan. După aceasta, puneți niște vată din ureche.

Cât timp să-l folosești

Picături de ochi – folosiți picăturile până când ochiul pare normal și timp de 2 zile după aceea. Nu le folosiți mai mult de 5 zile, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune acest lucru. Acest lucru se datorează faptului că ochii dvs. pot deveni mai sensibili sau puteți avea o altă infecție a ochilor.

Unguent pentru ochi – folosiți unguentul până când ochiul pare normal și timp de 2 zile după aceea. Nu-l folosiți mai mult de o săptămână, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.

Picături de urechi – folosiți picăturile până la o săptămână. Evitați să utilizați medicamentul mai mult decât acest lucru, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune acest lucru. Acest lucru se datorează faptului că urechile tale pot deveni mai sensibile sau ai putea avea o altă infecție a urechii.

După ce ați terminat tratamentul, aruncați orice picături, unguent pentru ochi sau picături de ureche.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă uitați să luați o doză, luați-o imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru următoarea doză. În acest caz, lăsați în afara dozei pierdute și luați următoarea doză normală.

Nu luați niciodată 2 doze în același timp. Nu luați niciodată o doză suplimentară pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități de a vă aminti medicamentele.

Dar dacă iau prea mult?

Nu vă faceți griji dacă mai multe picături de cloramfenicol vă cad accidental în ochi sau în ureche sau dacă aplicați accidental mai multe unguente decât v-ați propus.

Dacă dumneavoastră sau copilul dvs. înghițiți unguent sau picături cloramfenicol, solicitați asistență medicală.

5. Efecte secundare

Ca toate medicamentele, cloramfenicul poate provoca reacții adverse, cu toate că nu toată lumea le apar.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune apar la mai mult de 1 din 100 de persoane.

Picăturile de cloranfenicol sau unguent pot provoca înțepături sau arsuri în ochi. Acest lucru se întâmplă imediat după folosirea picăturilor oculare sau a unguentului și durează doar un timp scurt. Nu conduceți și nu folosiți utilaje până când ochii dvs. nu se simt din nou confortabil și vederea dvs. este limpede.

Picături de urechi cloramfenicol pot provoca înțepături ușoare, iritare, arsură sau mâncărime la nivelul urechii. Dacă pielea din jurul urechii devine roșie și iritată, spuneți medicului dumneavoastră. Acesta este un semn al dermatitei, iar medicul dumneavoastră vă poate recomanda câteva picături de urechi antibiotice diferite.

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Apelați imediat un medic dacă:

 • vânătăi mai ușor
 • obține infecții mai ușor
 • simți-te mai ales obosit sau slab

Acestea pot fi semne de anemie aplastică, o afecțiune rară în care măduva oaselor nu reușește să producă celule sanguine în mod normal. Acest lucru este foarte puțin probabil să se întâmple dacă utilizați picături de ochi cloramfenicol, unguent sau picături de urechi. Există un risc mai mare de anemie aplastică când cloramfenicul este administrat intravenos (direct într-o venă).

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să existe o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la cloramfenicol.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale cloramfenicolului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Sarcina și alăptarea

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, discutați cu medicul sau farmacistul înainte de a utiliza cloramfenicol.

Picăturile de ochi cloramfenicol nu sunt, în general, recomandate dacă sunteți gravidă. Acest lucru se datorează faptului că nu există suficiente cercetări în utilizarea lor în timpul sarcinii. Vorbește-ți medicului despre ce este potrivit pentru tine și copilul tău.

Pentru mai multe informații despre modul în care cloramfenicul poate afecta dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, citiți acest prospect pe site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Cloramfenicol și alăptare

Evitați să utilizați cloramfenicol dacă alăptați, mai ales dacă copilul dvs. s-a născut prematur sau dacă există un istoric familial de orice fel de tulburări de sânge, inclusiv anemie aplastică.

Medicii recomandă utilizarea cloramfenicolului în timpul alăptării numai dacă beneficiile depășesc riscurile. Pentru unele femei cu infecții grave, tratamentul cu cloramfenicol poate fi cea mai bună opțiune. Pentru alții, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un alt tip de antibiotic.

Vorbeste cu medicul despre ceea ce este potrivit pentru tine și copilul tău.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

7. Precauții cu alte medicamente

Există unele medicamente care nu se amestecă bine cu cloramfenicol.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați (sau ați luat recent) aceste medicamente înainte de a începe să utilizați cloramfenicol:

 • medicamente pentru cancer
 • medicamente pentru sistemul imunitar, cum ar fi azatioprina (prescris pentru artrita reumatoidă, boala Crohn, colită ulceroasă sau dacă ați făcut un transplant de rinichi)

Amestecarea cloramfenicolului cu remedii și suplimente din plante

Nu se cunosc probleme cu administrarea de remedii și suplimente din plante alături de cloramfenicol.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

8. Întrebări comune

Cum funcționează cloramfenicolul?

Cloramfenicolul este un antibiotic. Acționează împotriva multor tipuri diferite de bacterii oprindu-le să crească și să se înmulțească.

Pot folosi cloramfenicol dacă port lentile de contact?

Dacă de obicei purtați lentile de contact, nu le purtați în timp ce utilizați picături de ochi cloramfenicol sau unguent.

Dacă utilizați lentile de contact moi, nu le purtați timp de 24 de ore după terminarea cursului de picături de ochi sau unguent.

Care este diferența dintre utilizarea picăturilor de ochi cloramfenicol și unguent?

Un unguent este puțin mai gros decât o cremă, deci rămâne pe ochi mai mult decât picăturile ochilor. Acest lucru înseamnă că trebuie să îl utilizați doar de câteva ori pe zi, în timp ce va trebui să folosiți picăturile oculare la fiecare 2 ore pentru primele 2 zile.

Dezavantajul este că poate fi greu de observat corect după utilizarea unguentului. Acest lucru vă poate afecta conducerea sau abilitatea de a vă îndeplini munca și alte sarcini de zi cu zi. Este mai ușor de observat după folosirea picăturilor oculare.

Medicul sau farmacistul vă pot spune dacă picăturile de ochi sau unguent sunt cele mai potrivite pentru dumneavoastră. Își vor lua în considerare munca și stilul de viață, precum și infecția.

Picăturile de ochi cu cloramfenicol sunt diferite de cele pe care le puteți cumpăra?

Picăturile de ochi cloramfenicol – și unguentul de ochi – de vânzare în farmacii sunt exact aceeași rezistență ca și cele pe bază de rețetă. Singura diferență este în nume și ambalaj.

Când mă voi simți mai bine?

Pentru majoritatea infecțiilor oculare, trebuie să observați o îmbunătățire în termen de 2 zile.

Pentru infecțiile urechii, veți observa îmbunătățiri în câteva zile.

Dar dacă nu mă pricep?

Spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă nu începeți să vă simțiți mai bine după ce ați luat cloramfenicol timp de câteva zile. De asemenea, spuneți-le dacă, în orice moment, începeți să vă simțiți mai rău.

Îmi va afecta contracepția?

Cloramfenicul nu împiedică funcționarea pastilelor contraceptive, inclusiv pilula combinată sau contracepția de urgență .

Îmi va reduce fertilitatea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea cloramfenicolului va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, discutați cu un farmacist sau medic înainte de a-l lua dacă încercați să rămâneți gravidă.

Îmi va da fiori?

Nu, este puțin probabil să te încurci .

Unii oameni se descurcă după ce au luat un curs de comprimate cu antibiotice. Se întâmplă deoarece antibioticele ucid bacteriile inofensive normale care te ajută să te protejeze împotriva fiorii.

Dar unguentele și picăturile cloramfenicolă funcționează doar pe locul în care le pui – în ochi sau în urechi. Nu intră în restul corpului tău.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool cu cloramfenicol.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce luați picături de cloramfenicol sau unguent.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Cloramfenicul nu ar trebui să vă afecteze capacitatea de a conduce sau de a circula cu bicicleta.

Cu toate acestea, dacă prezentați înțepături sau arsuri imediat după aplicarea picăturilor oculare, nu conduceți și nu folosiți imediat utilaje. Așteptați până când ochii dvs. sunt din nou confortabili și vederea dvs. este limpede.

Infecțiile urechii te pot face să-ți pierzi echilibrul. Dacă ești afectat, cel mai bine este să nu conduci sau să mergi cu bicicleta până nu te simți din nou la normal.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!