Acid Fusidic: antibiotic pentru tratarea infecțiilor bacteriene ale pielii și ochilor

1. Despre acidul fusidic

Acidul fusidic este un antibiotic.

Este utilizat pentru a trata infecțiile bacteriene, cum ar fi infecții ale pielii, inclusiv celulită și impetigo , și infecții oculare, inclusiv conjunctivită (roșu, mâncărime).

Acidul fosidic este disponibil numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de cremă, unguent sau picături de ochi. Se poate combina cu un steroid în unele creme.

De asemenea, se administrează prin injecție, sub formă de lichid pe care îl înghițiți sau sub formă de tablete, dar acestea sunt utilizate de obicei doar în spital.

2. Fapte cheie

 • Este obișnuit să folosești picături de ochi cu acid fusidic de două ori pe zi. Este obișnuit să pui cremă de acid fusidic sau unguent de 3 sau 4 ori pe zi.
 • Cele mai frecvente reacții adverse ale picăturilor de ochi cu acid fusidic sunt ochii uscați, dureri, mâncărimi sau înțepături. S-ar putea să aveți și o vedere încețoșată. Este neobișnuit să obțineți reacții adverse cu cremă sau unguent cu acid fusidic, dar unele persoane au iritații ale pielii acolo unde le pun.
 • Tratamentul cu cremă sau unguent fusidic este de obicei timp de 1 sau 2 săptămâni, deși uneori poate fi mai mult timp. Ar trebui să utilizați picături de ochi cu acid fusidic timp de cel puțin 48 de ore după ce vă simțiți mai bine și ochiul dvs. arată normal.
 • Picăturile de ochi cu acid Fusidic sunt numite după numele de marcă Fucithalmic. Crema sau unguent cu acid Fusidic se numește sub numele de marcă Fucidin.

3. Cine poate și nu poate lua acid fusidic

Acidul fosidic (cremă, unguent și picături de ochi) poate fi utilizat de majoritatea adulților, inclusiv de femei însărcinate și care alăptează. Acidul fosidic poate fi folosit și de copii.

Acidul fosidic nu este potrivit pentru unii oameni. Pentru a vă asigura că acidul fusidic este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă ați avut în trecut o reacție alergică la acidul fusidic sau la orice alte medicamente.

4. Cum și când se folosește cremă sau unguent

Este obișnuit să pui cremă de acid fusidic sau unguent de 3 sau 4 ori pe zi. Consultați farmacistul sau medicul dacă nu sunteți sigur.

Diferența dintre cremă și unguent este că unguentul este mai gras.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie, probabil, cremă dacă aveți multă piele infectată de acoperit și unguent pentru zone mai mici infectate.

Cum se pune

 1. Scoateți capacul. Verificați dacă sigiliul nu este rupt înainte de a utiliza prima dată crema sau unguentul. Apoi împingeți vârful în capac cu ajutorul garniturii de pe tub.
 2. Spălați întotdeauna mâinile înainte de a folosi cremă sau unguent cu acid fusidic. Dacă nu folosești crema sau unguentul pentru a-ți trata mâinile, spală-te mereu și pe mâini.
 3. Puneți un strat subțire de cremă sau unguent pe zona infectată și frecați-l ușor.
 4. Aveți grijă să evitați ochii dacă îl folosiți pe față.

Dacă întâmpinați accidental orice medicament în ochi, spălați-l imediat cu apă rece, apoi baieți-vă ochiul cu ochi, dacă este posibil. Ochiul tău poate înțepă.

Dacă începeți să aveți probleme cu vederea sau ochiul vă este dureros, contactați imediat medicul.

Dacă vi s-a spus să acoperiți pielea infectată cu pansamente sau bandaje, este posibil să nu fie necesar să utilizați medicamentul atât de des. Urmați sfaturile medicului dumneavoastră.

Cât timp să-l folosești

Pielea ta ar trebui să înceapă să se îmbunătățească după câteva zile. Dar este foarte important să folosiți crema sau unguentul atâta timp cât medicul dumneavoastră a prescris-o.

Tratamentul cu cremă sau unguent fusidic este de obicei timp de 1 sau 2 săptămâni, deși uneori poate fi mai mult timp.

Important

Continuați să luați acest medicament până când ați terminat cursul, chiar dacă vă simțiți mai bine.

Dacă opriți tratamentul mai devreme, infecția ar putea reveni.

Ce se întâmplă dacă uit să-l folosesc?

Dacă uitați să folosiți cremă sau unguent cu acid fusidic, puneți-o imediat ce vă amintiți. Apoi continuați să folosiți crema sau unguentul la ora obișnuită.

Ce se întâmplă dacă folosesc prea mult?

Dacă din greșeală ați pus prea multă cremă sau unguent – sau dacă primiți unele în gură – este puțin probabil să vă facă rău.

Discutați cu farmacistul sau medicul dacă sunteți îngrijorat sau dacă dumneavoastră sau copilul înghițiți o mulțime de medicamente.

5. Cum și când să folosești picături pentru ochi

Picăturile de ochi cu acid fusidic vin ca un gel într-un tub. Pe măsură ce gelul îți atinge ochiul devine mai stins.

Este obișnuit să pui câte o picătură în ochi de două ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara.

Cum să pui picături pentru ochi

 1. Scoateți capacul de pe tub când sunteți gata să utilizați medicamentul. Este important ca vârful tubului să nu atingă ochiul. Dacă vârful tubului vă atinge ochiul, scoateți 2 sau 3 picături imediat pe un țesut și clătiți vârful tubului cu apă sărată.
 2. Înclinați-vă capul înapoi. Trageți ușor pleoapa inferioară în jos. Țineți tubul peste ochi și priviți în sus. Strângeți 1 picătură în pleoapa inferioară.
 3. Închideți ochiul un minut sau două și apăsați ușor pe partea nasului, unde colțul ochiului vă întâlnește nasul. Acest lucru vă ajută să opriți scurgerea picăturii și să o țineți în ochi.

S-ar putea să obțineți o vedere încețoșată imediat după introducerea picăturilor, dar acest lucru ar trebui să se limpezească după câteva minute.

Dacă picăturile oculare sunt pentru un copil, s-ar putea să fie mai ușor să puneți picăturile în timp ce acestea dorm sau se culcă.

Dacă în mod normal purtați lentile de contact, purtați ochelarii în schimb până când simptomele au dispărut complet.

Așteptați timp de 24 de ore după ultima doză de picături oculare înainte de a utiliza din nou lentilele de contact. Picăturile oculare pot deteriora unele lentile de contact.

Cât timp să folosești picături pentru ochi

Ochiul tău ar trebui să înceapă să se simtă mai bine în câteva zile.

Dar este foarte important să utilizați medicamentul atât timp cât medicul dumneavoastră a prescris-o. Chiar și atunci când ochiul dvs. pare din nou normal, pot exista în continuare câteva bacterii.

De regulă generală, trebuie să folosiți picături de ochi cu acid fusidic timp de cel puțin 48 de ore după ce vă simțiți mai bine și ochiul dvs. arată normal.

Acest lucru va ajuta să vă asigurați că toate bacteriile au fost ucise.

Important

Continuați să utilizați acest medicament până când ați terminat cursul, chiar dacă vă simțiți mai bine.

Dacă opriți tratamentul mai devreme, infecția ar putea reveni.

Ce se întâmplă dacă uit să le folosesc?

Dacă uitați să introduceți picăturile, faceți-o imediat ce vă amintiți. Apoi continuați să folosiți picăturile la ora obișnuită.

Ce se întâmplă dacă folosesc prea mult?

Dacă din greșeală pui prea multe picături în ochi – sau dacă înghiți picături de ochi din greșeală, este puțin probabil să te facă rău.

Discutați cu farmacistul sau medicul dacă sunteți îngrijorat sau dacă dumneavoastră sau copilul înghițiți o mulțime de medicamente.

6. Efecte secundare

Efecte secundare ale cremei sau al unguentului

Este neobișnuit să aveți reacții adverse cu cremă sau unguent cu acid fusidic.

Unii oameni au iritații ale pielii acolo unde pun crema sau unguentul. Acest lucru se întâmplă la mai puțin de 1 din 100 de persoane.

Continuați să folosiți crema sau unguentul, dar discutați cu farmacistul sau medicul dacă iritația pielii vă deranjează sau nu dispărea.

Reacții adverse grave

Efectele secundare grave ale cremei sau unguentului cu acid fusidic sunt rare și se întâmplă la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Apelați imediat un medic dacă primiți:

 • conjunctivită – ochi roșu, mâncărime
 • urticarie (urticarie) – zone roșii, mâncărime, ridicate ale pielii

Efectele secundare ale picăturilor oculare

Reacțiile adverse frecvente ale acidului fusidic apar la mai mult de 1 din 10 persoane și includ:

 • arsură, înțepături, mâncărime, durere sau uscăciune în ochiul pe care îl tratezi
 • vedere încețoșată în ochiul pe care îl tratezi

Continuați să folosiți picăturile oculare, dar discutați cu medicul dumneavoastră dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă la crema de acid fusidic, unguent sau picături de ochi.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale cremei sau al unguentului cu acid fusidic.

Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

7. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • arsuri, intepături, mâncărimi, durere sau uscăciune în ochiul pe care îl tratați – nu vă frecați ochiul, deoarece acest lucru poate înrăutăți lucrurile. Umectați o flanelă cu apă rece și țineți-o peste ochi câteva minute pentru a ușura simptomele. Asigurați-vă că nu împărtășiți flanela cu alții și spălați-o după ce ați folosit-o. Spălați întotdeauna mâinile după atingerea ochilor pentru a opri răspândirea infecției.
 • vedere încețoșată în ochiul pe care îl tratați – evitați conducerea vehiculului sau folosiți instrumente sau mașini în timp ce se întâmplă acest lucru. Dacă durează mai mult de o zi sau două, adresați-vă medicului dumneavoastră, deoarece ar putea fi necesar să vă schimbați tratamentul.

8. Sarcina și alăptarea

În general este sigur să folosești cremă cu acid fusidic, unguent sau picături pentru ochi în timp ce ești gravidă sau alăptezi.

Dacă alăptați, aveți grijă atunci când puneți crema sau unguent cu acid fusidic.

Asigurați-vă că nu-l obțineți accidental pe sâni. Dacă se întâmplă acest lucru, spălați orice cremă sau unguent de la sâni înainte de a-i hrăni copilului.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă, însărcinată sau alăptați.

9. Precauții cu alte medicamente

Nu există medicamente care să creeze probleme dacă le luați în același timp cu crema de acid fusidic, unguent sau picături de ochi.

Important

Pentru siguranță, spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

10. Întrebări comune

Cum funcționează acidul fusidic?

Majoritatea antibioticelor funcționează prin uciderea bacteriilor care provoacă infecția.

Acidul fosidic nu omoară bacteriile. În schimb, funcționează prin oprirea creșterii bacteriilor și creșterea numărului.

Bacteriile mor atunci sau sistemul tău imunitar le ucide.

Cât durează pentru a lucra?

Starea ta trebuie să se îmbunătățească la câteva zile după începerea tratamentului.

Este foarte important să utilizați tot medicamentul pe care medicul dumneavoastră v-a spus să îl utilizați, chiar dacă vă simțiți mai bine.

Continuați să folosiți acid fusidic până când ați terminat cursul.

Dar dacă nu mă pricep?

Faceți o altă programare pentru a vă vedea medicul dacă infecția dvs. nu este mai bună după ce ați folosit cremă cu acid fusidic, unguent sau picături pentru ochi timp de 5 până la 7 zile.

De asemenea, spuneți-le dacă, în orice moment, începeți să vă simțiți mai rău.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

După ce ați introdus picături oculare de acid fusidic, puteți obține o vedere încețoșată pentru o perioadă scurtă de timp.

Nu conduceți și nu mergeți cu bicicleta până când viziunea nu este limpede.

Îmi va da fiori?

Nu, este puțin probabil să te încurci .

Unii oameni se descurcă după ce au luat un curs de comprimate cu antibiotice.

Se întâmplă deoarece antibioticele ucid bacteriile inofensive normale care te ajută să te protejeze împotriva fiorii.

Dar cremele de acid fusidic, unguentele și picăturile de ochi funcționează numai pe locul unde le pui (pe piele sau în ochi), astfel încât să nu intre în restul corpului.

Îmi va opri funcționarea contracepției?

Acidul fosidic nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilula combinată și contracepția de urgență .

Îmi va reduce fertilitatea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea acidului fusidic va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca sau bea normal în timp ce utilizați cremă cu acid fusidic, unguent sau picături de ochi.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!