Femeile însărcinate au dreptul la tratament dentar gratuit?

Da. Aveți dreptul la tratament dentar gratuit dacă sunteți gravidă când începeți tratamentul. Pentru a beneficia de tratament dentar gratuit, trebuie să aveți:

Solicitarea unui certificat de scutire de maternitate

Puteți solicita un certificat de scutire de maternitate folosind formularul de cerere FW8, disponibil de la moașă, medic de familie sau vizitator de sănătate. De asemenea, vor trebui să semneze formularul.

Certificatul este valabil de la o lună înainte de data primirii cererii, astfel încât să puteți solicita o rambursare pentru orice taxe plătite după această dată, până la:

  • La 12 luni de la data scontată a nașterii copilului
  • dacă copilul dvs. s-a născut deja, la 12 luni de la data nașterii

După ce se naște copilul

De asemenea, aveți dreptul la tratament dentar gratuit timp de 12 luni după nașterea copilului. Pentru a dovedi dreptul dvs., va trebui să afișați:

  • un certificat valabil de scutire de maternitate
  • o formă de notificare a nașterii – moașa care îți livrează copilul îți va oferi acest formular
  • certificatul de naștere al copilului tău

Dacă nu ați solicitat un certificat de scutire de maternitate în timp ce ați rămas însărcinată, puteți încă să solicitați în orice moment, în timpul celor 12 luni de la nașterea copilului.

Pierderea sarcinii

Dacă îți pierzi copilul după a 24-a săptămână de sarcină (copilul tău este încă născut), vei continua să ai dreptul la tratament dentar gratuit timp de 12 luni.

Pentru a dovedi dreptul dvs., va trebui să arătați certificatul de naștere eliberat de registratorul local de nașteri, căsătorii și decese.

Informatii suplimentare