Pot rămâne însărcinată dacă fac sex fără penetrare?

Da, deși riscul de a rămâne însărcinată în acest mod este foarte mic. Dacă doriți să evitați să rămâneți gravidă, ar trebui să folosiți contracepția .

A rămâne însărcinată

Sarcina se întâmplă atunci când sperma unui bărbat fertilizează oul unei femei, ceea ce se poate întâmpla chiar dacă nu ați avut relații sexuale (penetrare).

În timpul sexului, sperma este ejaculată din penisul bărbatului în vaginul femeii. Semenul unui bărbat (lichidul produs atunci când ejaculează sau „vine”) conține milioane de spermatozoizi. O ejaculare poate conține peste 300 de milioane de spermatozoizi.

Imediat ce penisul este erect, înainte ca omul să ejaculeze, se produce un lichid numit pre-ejaculat. Acest lichid poate conține mii de spermatozoizi. Bărbații nu au control asupra producției acestui lichid.

Ovarele unei femei eliberează unul sau mai multe ouă (ovulație) cu 12-16 zile înainte de următoarea perioadă.

Sperma bărbatului intră în corpul femeii prin vagin, apoi călătorește prin colul uterin și pântecele până la trompele uterine, unde un ovul este fertilizat (concepție). Oul poate fi fertilizat de spermatozoizi conținuți în spermă sau în pre-ejaculare.

Dar dacă nu am făcut sex?

Este posibil să rămâneți gravidă fără a face contact sexual dacă, de exemplu:

  • spermatozoizii intră în vagin – de exemplu, dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră aveți semen sau pre-ejaculați pe degete și atingeți vaginul
  • partenerul tău ejaculează lângă vagin
  • Penisul erect al partenerului dvs. intră în contact cu corpul din apropierea vaginului

Riscul de a rămâne însărcinată în acest mod este foarte mic, deoarece sperma poate trăi doar pentru o perioadă scurtă de timp în afara corpului. Cu toate acestea, dacă nu planificați o sarcină, este important să știți că este posibil să rămâneți gravidă în acest fel.

Prevenirea sarcinii

Dacă nu doriți să rămâneți gravidă, ar trebui să folosiți contracepția. Pentru informații despre diferitele metode, consultați: ce metodă de contracepție mi se potrivește?

De asemenea, este important să rețineți că numai prezervativele vă pot proteja atât împotriva sarcinii, cât și a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS). Dacă utilizați prezervativ, puneți-l imediat ce penisul partenerului dvs. este ridicat, pentru a împiedica orice spermatozoizi să intre în contact cu vaginul.

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre sarcină .

Informatii suplimentare: