Pot lua paracetamol când sunt însărcinată?

Dacă sunteți gravidă și simțiți că trebuie să luați calmante, paracetamolul este de obicei sigur să luați. Dar înainte de a lua orice medicament când sunteți gravidă, ar trebui să primiți sfaturi de la moașă sau medicul de familie.

Paracetamol în timpul sarcinii

Când sunteți gravidă, paracetamolul este alegerea preferată pentru a trata:

  • durere ușoară sau moderată
  • temperatură ridicată (febră)

Paracetamolul a fost utilizat de rutină în toate etapele sarcinii pentru a reduce temperatura ridicată și pentru ameliorarea durerii. Nu există dovezi clare că are efecte dăunătoare asupra unui copil nenăscut.

Dar ca în orice medicament luat în timpul sarcinii, utilizați paracetamol la cea mai mică doză eficientă pentru cel mai scurt timp posibil.

Dacă doza recomandată de paracetamol nu vă controlează simptomele sau dacă aveți dureri, primiți mai multe sfaturi de la moașă sau de la medicul de familie.

Paracetamol cu cofeină

Nu sunt recomandate tabletele care au paracetamol combinat și cofeină. Nivelurile ridicate de cofeină pot duce la creșterea greutății la naștere a bebelușilor, ceea ce poate crește riscul problemelor de sănătate în viața ulterioară. Prea multă cafeină poate provoca avort.

Nu trebuie să tăiați complet cofeina, dar nu aveți mai mult de 200 de miligrame (mg) pe zi. Fișul de informații al pacientului vă va spune cât de multă paracetamol și cofeină este în fiecare comprimat.

Ibuprofen în timpul sarcinii

Sfaturile privind luarea ibuprofenului când sunteți gravidă sunt diferite. Depinde de câte săptămâni sunteți gravidă.

Pentru mai multe informații, consultați Pot lua ibuprofen când sunt gravidă?

Evitarea medicamentelor în timpul sarcinii

În mod ideal, ar trebui să evitați să luați medicamente atunci când sunteți gravidă, în special în primele 3 luni. De multe ori, afecțiuni sau dureri minore nu necesită tratament cu medicamente.

Dacă simțiți că trebuie să luați medicamente când sunteți gravidă, discutați mai întâi cu moașa sau cu medicul de familie. De asemenea, puteți primi sfaturi de la farmacie locală sau sunați la 111 .

Dacă luați orice medicament când sunteți gravidă, trebuie să utilizați cea mai mică doză eficientă pentru cel mai scurt timp posibil.

Dacă doza recomandată nu vă controlează simptomele sau aveți adesea durere, primiți mai multe sfaturi de la moașă sau medic de familie.

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre sarcină .

Informatii suplimentare