Pot lua medicamente anti-malarie dacă sunt însărcinată?

În mod ideal, nu ar trebui să mergi într-un loc unde există malarie dacă ești gravidă. Dacă trebuie să călătoriți, vorbiți cu medicul dumneavoastră medical înainte de a lua orice medicament anti-malarie.

Malaria și sarcina

Malaria este o boală gravă, în special pentru femeile însărcinate. Poate duce la boală severă sau moarte și afectează atât mama, cât și copilul nenăscut.

Malaria este răspândită prin mușcăturile de țânțari și este cea mai frecventă în țările tropicale. Aproximativ 1.500 de călători sunt diagnosticați cu malarie în Marea Britanie în fiecare an.

Dacă sunteți gravidă și nu puteți amâna sau anula călătoria, primiți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a călători. Trebuie să începeți să luați câteva medicamente anti-malarie înainte de a călători, așa că solicitați sfaturi cu mult înainte de data plecării.

Luând medicamente anti-malarie în timpul sarcinii

Medicul dumneavoastră vă va sfătui care, dacă este cazul, trebuie să luați medicamente anti-malarie. Nu uitați să o luați în mod regulat și exact așa cum s-a prescris.

Tipul de medicamente prescrise va depinde de locul în care mergeți, deoarece paraziții care provoacă malarie variază în întreaga lume. Medic de familie-ul dvs. va avea informații actualizate despre cele mai eficiente medicamente anti-malarie pentru destinația dvs.

Puteți lua unele medicamente anti-malarie în siguranță în timpul sarcinii, dar ar trebui să le evitați pe altele.

De exemplu:

  • Clorochina și proguanilul (de obicei combinate) pot fi utilizate în sarcină, dar poate să nu ofere suficientă protecție împotriva malariei în multe regiuni, inclusiv în Africa. De asemenea, va trebui să luați un supliment de 5mg de acid folic dacă luați proguanil. Dacă sunteți în primele 12 săptămâni de sarcină, nu uitați să continuați cu suplimentul obișnuit de 400 de micrograme de acid folic după ce încetați să luați proguanil – în timp ce luați suplimentul de 5 mg, nu este necesar să luați și cele 400 de micrograme. .
  • Mefloquine nu trebuie administrat în primul trimestru (primele 12 săptămâni de sarcină).
  • Doxiciclina nu este recomandată în mod normal femeilor însărcinate sau care alăptează, dar medicul dumneavoastră poate să vă sfătuiască.
  • Atovaquone / proguanil nu trebuie luate deloc în timpul sarcinii, deoarece nu există dovezi că este sigur de utilizat în sarcină.

Ce se întâmplă dacă încerc un copil?

Dacă aveți de gând să călătoriți într-un loc unde malaria este prezentă, ar trebui să întârziați să încercați un copil în timp ce luați medicamente anti-malarie.

Pentru mai multe informații, consultați Pot lua tablete contra malariei dacă încerc un copil?

Evitați mușcăturile de țânțar

În timp ce sunteți peste mări, luând pașii de mai jos vă va ajuta să evitați mușcăturile de țânțar:

  • folosiți un repelent pentru țânțari pe pielea dvs. – alegeți unul recomandat special pentru utilizare în sarcină și aplicați-l des, urmând instrucțiunile producătorului
  • acoperiți-vă brațele și picioarele purtând bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi după apusul soarelui
  • folosiți un spray sau o bobină în camera dvs. pentru a ucide orice țânțari înainte de a merge la culcare
  • dormiți într-o cameră cu aer condiționat ecranat sau sub o plasă de țânțari tratată cu insecticid – asigurați-vă că plasa nu este ruptă
  • în mod ideal, femeile însărcinate ar trebui să rămână în interior între amurg și zori

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre medicamente .

Informatii suplimentare: