Din ce sunt realizate umpluturile și coroanele ?

Umpluturile și coroanele disponibile pe pot fi realizate din mai multe materiale diferite.

umpluturi

Umpluturile sunt utilizate pentru a repara o cavitate în dinte cauzată de deteriorare. Dentistul vă va oferi tipul de umplutură pe care îl consideră necesar din punct de vedere clinic.

Cel mai frecvent tip de umplutură este amalgamul dentar, obținut dintr-un amestec de diferite metale. Umpluturile de amalgam dentar sunt rezistente, de aceea sunt adesea folosite pe dinții din spate. Dacă aveți nevoie de o umplere pentru unul dintre dinții din față, stomatologul vă poate sugera o umplutură de culoare albă.

Dentistul vă va oferi tipul de umplutură cel mai potrivit pentru nevoile dvs. clinice (medicale). De exemplu, dacă aveți nevoie de o umplere pentru unul dintre dinții frontali, medicul stomatolog poate sugera o umplutură de culoare albă, dar utilizarea umpluturilor colorate pe dinți din spate este considerată pur cosmetică.

Umpluturile disponibile pe pot fi compuse din:

  • amalgam (colorat cu argint) – un amestec de metale, inclusiv mercur, argint, staniu și cupru
  • compozit (colorat din dinți) – format din rășină și amestec de sticlă
  • ionomer de sticlă (colorat din dinți) – sticlă pudră, care formează o legătură chimică cu dintele dvs. și poate elibera fluor care ajută la prevenirea continuă a degradării

Există o serie de articole pe internet despre presupusele proprietăți toxice ale amalgamului. Deși umpluturile de amalgam pot elibera niveluri scăzute de vapori de mercur, în special atunci când sunt introduse sau eliminate, nu există dovezi că expunerea la mercur din umpluturile de amalgam are efecte dăunătoare asupra sănătății.

Discutați cu dentistul dvs. dacă aveți probleme.

Coroane

O coroană este un tip de capac care acoperă complet un dinte adevărat.

Coroanele disponibile pe pot fi:

  • tot metalul (cum ar fi aurul sau alt aliaj)
  • porțelan topit la metal
  • toată rășina
  • toate ceramice
  • oțel inoxidabil – folosit pentru a păstra dinții copiilor răniți la copii sau ca o măsură temporară a dinților permanenți

Dentistul vă va oferi tipul de coroană pe care o consideră necesară din punct de vedere clinic.

Informatii suplimentare