Hainele și șervețele pot răspândi germeni?

Da, hainele și șervețele pot răspândi germeni.

Există 3 moduri principale prin care germenii sunt răspândiți prin haine și prosoape:

  • când prosoape sau lenjerii de pat sunt folosite de mai mult de o persoană germeni se pot răspândi între ei
  • când cineva se ocupă de rufe murdare, poate răspândi germeni pe mâini
  • când se spală hainele, germenii se pot răspândi între obiecte în procesul de spălare

Cum ajung germenii pe haine și prosoape?

Germenii de pe haine și prosoape pot proveni din propriul nostru corp. Cu toții avem bacterii pe suprafața pielii noastre, în nas și în intestin. Acestea sunt adesea inofensive, dar unele pot provoca infecții, în special la persoanele cu probleme sau răni ale pielii.

Majoritatea germenilor nu pot pătrunde prin pielea normală, dar o pot coloniza inofensiv. Spălarea regulată a mâinilor este probabil mult mai importantă decât spălarea hainelor la prevenirea majorității infecțiilor.

Lenjeria este mai probabil să aibă germeni pe ea decât îmbrăcămintea exterioară, cum ar fi puloverele sau pantalonii. Lenjeria de corp poate conține germeni din urme de fecale (scaun) și infecții genitale, cum ar fi tuse.

Cu toate acestea, puteți ridica și germeni pe hainele exterioare, de exemplu, dacă alăptați pe cineva cu o boală sau curățați vărsăturile. Germenii pot ajunge și pe îmbrăcăminte exterioară dacă manipulați alimentele contaminate sau peria împotriva unui obiect murdar.

Majoritatea germenilor pot supraviețui pe țesături ceva timp.

Cum să oprești hainele care răspândesc germeni

Spălarea normală a hainelor va reduce riscul de transmitere a germenilor. În anumite situații, hainele trebuie spălate la temperaturi mai mari decât cele normale și cu un produs pe bază de înălbitor pentru a minimiza cât mai mult riscul de transmisie.

Spălarea obiectelor cu risc ridicat

Dacă obiectele pe care le spălați pot provoca boli (risc ridicat), acestea trebuie spălate la 60 ° C cu un produs pe bază de înălbitor. Elementele pot provoca boli dacă aveți pe cineva acasă care are o boală infecțioasă. Următoarele elemente prezintă, de asemenea, un risc ridicat:

Îndepărtați întotdeauna orice voma sau scaun din îmbrăcăminte înainte de spălare și spălați-l pe toaletă. Articolele foarte murdare și articolele utilizate la prepararea alimentelor trebuie spălate separat de alte articole.

Vă puteți proteja de infecții, purtând mănuși atunci când manipulați rufe cu risc ridicat și spălați-vă întotdeauna bine pe mâini după aceea.

Spălarea articolelor de zi cu zi

Dacă spălați obiecte de zi cu zi ușor murdare care nu sunt susceptibile de a provoca boli, o spălare normală cu un detergent va fi foarte eficientă pentru a reduce riscul de a transmite orice infecție.

  • păstrați și spălați hainele puternic murdare separat de alte articole
  • spălați obiectele cu risc ridicat separat de alte articole
  • spălați-vă pe mâini după manipularea hainelor nespălate

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre stilul de viață .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!