Cum aplic cusături de fluturi?

Cusăturile fluture sunt benzi adezive înguste care ajută la închiderea marginilor unei mici rani și încurajează pielea să se vindece. Acestea sunt vândute în farmacii sub formă de benzi de închidere a pielii sau „Steri-Strips”.

Acestea nu trebuie utilizate pe zonele în care pielea se mișcă mult, cum ar fi articulațiile sau pe zonele uleioase, umede sau păroase.

Puteți utiliza benzile dacă rana este superficială, curată și neinfectată și sunteți sigur că nimic nu este încorporat în ea.

Nu le folosiți dacă rana este pe față sau a fost rezultatul unei mușcături de animale sau om. Aceste tipuri de rană ar trebui să fie verificate de un medic de familie sau de personalul de la centrul local de intrare.

Găsiți detalii despre servicii în zona dvs. locală sau sunați la 111.

Asigurați-vă că pielea din jurul plăgii este, de asemenea, curată și uscată. Nu este întotdeauna necesar să folosiți întreaga lungime a benzilor – le puteți tăia la o lungime mai potrivită. Lăsați aproximativ 3 mm între fiecare bandă.

Cum să le aplici

Pentru a aplica benzi de închidere a pielii:

  • aliniați cu atenție marginile plăgii
  • împingeți-le și, începând de la mijlocul plăgii, aplicați benzi pentru a ține marginile împreună
  • așezați jumătate din fâșie pe o parte a plăgii, aduceți ușor cealaltă parte a plăgii spre ea, apoi treceți banda peste
  • așezați benzi alternativ deasupra și dedesubtul primei benzi – acest lucru ajută la potrivirea marginilor și menține tensiunea pielii egală
  • pentru a ancora rândurile de benzi în loc, puneți două benzi vertical pe rânduri – una pe fiecare parte a plăgii

De obicei, nu este necesar un pansament de protecție. Benzile sunt impermeabile, așa că ar trebui să puteți face un duș la 24 de ore după aplicarea lor, dar încercați să mențineți rana și benzile cât mai uscate.

Dacă rana nu încetează sângerarea odată ce benzile au fost aplicate, acesta este un semn că cusăturile fluture nu sunt potrivite. Ar trebui să mergeți la o unitate de răni minore, deoarece poate fi necesară o altă metodă de tratare a plăgii.

Dacă nu aveți acces gata la o unitate de răni minore, un centru de mers sau un serviciu în afara orelor similare, vizitați cel mai apropiat departament A&E.

Instrucțiunile pentru scoaterea benzilor variază în funcție de tipul și locația plăgii. Verificați prospectul cu informații despre pacient care vine în pachet.

Dacă rana devine umflată, roșie sau mai dureroasă, atunci poate s-a infectat. Solicitați sfaturi de la chirurgia medicului dumneavoastră de familie sau de la personalul din centrul local de conducere sau de la unitatea de leziuni minore.