Virusul Zika

Boala virusului Zika este răspândită în principal de țânțari. Pentru majoritatea oamenilor este o infecție foarte ușoară și nu este dăunătoare.

Dar poate fi mai gravă pentru femeile însărcinate, deoarece există dovezi că provoacă defecte la naștere – în special, capete anormal de mici (microcefalie).

Zika nu apare în mod natural în Marea Britanie. Au fost raportate focare de Zika în regiunea Pacificului, America de Sud și Centrală, Caraibe, Africa și părți din sudul și sud-estul Asiei.

Dacă intenționați să călătoriți într-o zonă afectată, solicitați sfaturi de sănătate pentru călătorie înainte de călătorie.

Sfaturile de călătorie sunt adaptate la dvs. și se bazează pe nivelul de risc (risc sau risc foarte scăzut) pentru țara în care călătoriți.

Recomandări specifice pentru femeile însărcinate care iau în considerare călătoriile în țările sau zonele afectate pot fi găsite în secțiunea „alte riscuri” din paginile de informații ale țării NaTHNaC .

Dacă călătoriți într-o zonă afectată, puteți reduce riscul de a vă prinde virusul folosind repelente pentru insecte și purtând haine libere care vă acoperă brațele și picioarele.

Simptomele infecției cu virusul Zika

Majoritatea oamenilor au simptome minime sau fără simptome. Dacă apar simptome, acestea sunt de obicei ușoare și durează în jur de 2 până la 7 zile.

Simptomele raportate frecvent includ:

 • o erupție cutanată
 • mâncărime pe tot corpul
 • o temperatura mare
 • o durere de cap
 • dureri la nivelul articulațiilor (cu posibile umflături, în principal în articulațiile mai mici ale mâinilor și picioarelor)
 • dureri musculare
 • ochi roșii (conjunctivită)
 • dureri de spate inferioare
 • durere în spatele ochilor

Cum prindeți infecția cu virusul Zika

Majoritatea cazurilor de boală cu virusul Zika sunt răspândite de țânțarii infectați care mușcă la oameni.

Spre deosebire de țânțarii care răspândesc malaria, țânțarii afectați (țânțarul Aedes) sunt cei mai activi în timpul zilei, în special în cursul dimineții, apoi după-amiaza târziu până la amurg.

Au existat un număr mic de rapoarte despre virusul Zika care au fost transmise prin contact sexual, deși se consideră că riscul este scăzut.

Reducerea riscului de infectare cu virusul Zika

Înainte de a călători, solicitați sfaturi de sănătate de călătorie de la un medic, practicați o asistentă medicală sau o clinică de călătorie, în mod ideal, cu 4 până la 6 săptămâni înainte de a merge.

Puteți utiliza acest ghid A până la Z pentru a verifica dacă țara pe care o vizitați are un risc pentru transmiterea virusului Zika.

Sfaturi detaliate privind sănătatea călătoriei pentru destinația dvs. sunt, de asemenea, disponibile pe site-ul TravelHealthPro sau în serviciul de sănătate pentru călătorii din Scoția .

Pentru a reduce riscul de infecție, ar trebui să evitați să fiți mușcați de un țânțar Aedes.

Cele mai eficiente metode de prevenire a mușcăturii, care ar trebui utilizate în timpul zilei și în timpul nopții, includ:

 • folosind repelente de insecte care conține DEET (N, N-dietil-meta-toluamidă) pe pielea expusă după aplicarea protecției solare (DEET poate fi folosită de femeile însărcinate sau care alăptează în concentrații de până la 50%, iar la sugari și copii mai mari de 2 luni, dar nu trebuie utilizat la copii mai mici de 2 luni)
 • purtând haine libere care îți acoperă brațele și picioarele
 • dormit sub o plasă de țânțari în zonele în care malaria este de asemenea un risc

Sfaturi pentru gravide

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că există suficiente dovezi care să demonstreze că infecția cu virusul Zika este o cauză a defectelor la naștere, inclusiv microcefalie.

Microcefalia înseamnă că bebelușul va avea un cap anormal de mic și poate fi asociat cu dezvoltarea anormală a creierului. Acesta este cunoscut și sub denumirea de sindrom Zika congenital.

Recomandări specifice pentru femeile însărcinate care iau în considerare călătoriile în țările sau zonele afectate pot fi găsite în secțiunea „alte riscuri” din paginile de informații ale țării NaTHNaC .

Discutați planurile dvs. de călătorie cu un medic de familie, o asistentă medicală sau o clinică de călătorie. Dacă călătoria este inevitabilă, trebuie să aveți grijă suplimentară pentru a evita să vă mușcați de țânțari.

Dacă dumneavoastră și partenerul dvs. vă aflați în prezent într-o zonă cu risc de transmitere a virusului Zika, asigurați-vă că utilizați prezervative în timpul sexului vaginal, anal și oral în timpul călătoriei și pe durata sarcinii.

Dacă sunteți gravidă și v-ați întors recent dintr-o țară sau o zonă cu risc de transmitere a virusului Zika, consultați un medic de familie sau moașă și menționați unde ați fost, chiar dacă nu ați fost rău.

Moașa sau medicul dumneavoastră de spital vor discuta despre dumneavoastră despre risc și vă pot aranja o scanare cu ultrasunete a copilului dvs. pentru a monitoriza creșterea.

În cazul în care există probleme, pentru o monitorizare ulterioară, vă veți adresa unui serviciu de medicamente fetale de specialitate.

Virusul Zika este cel mai probabil să fie detectat prin testele disponibile în prezent atunci când sunt prezente simptomele.

Dacă în prezent aveți simptome Zika, contactați un medic, care va decide dacă sunt necesare investigații.

Investigațiile pot include un test de sânge și un test de ultrasunete dacă sunteți gravidă.

Testele de screening pentru Zika nu sunt disponibile pentru cei fără simptome.

Sfaturi pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate

Dacă încercați să rămâneți gravidă, discutați planurile dvs. de călătorie cu un medic de familie, practicați o asistentă medicală sau o clinică de călătorie.

Ar trebui să aveți grijă suplimentară pentru a evita să fiți mușcați de țânțari.

Femeile ar trebui să evite să rămână însărcinate în timp ce călătoresc într-o țară sau zonă cu risc de transmitere a virusului Zika.

La întoarcerea în Marea Britanie, ar trebui să evitați să rămâneți gravidă încă 2 luni dacă a călătorit doar femeia și timp de 3 luni dacă au călătorit ambii parteneri sau doar partenerul bărbat.

Aflați mai multe despre prevenirea infecției prin transmitere sexuală

Dacă aveți simptome Zika în termen de 2 săptămâni de la întoarcerea acasă, este recomandat să așteptați 2 luni după recuperarea completă înainte de a încerca să rămâneți gravidă.

Dacă partenerul tău bărbat a călătorit într-o zonă cu risc de transmitere a virusului Zika, ar trebui să folosești contracepția eficientă pentru a preveni sarcina.

De asemenea, ar trebui să utilizați prezervative în timpul sexului vaginal, anal și oral pentru a reduce riscul de transmitere sexuală.

Aceste măsuri ar trebui luate în timpul călătoriei și timp de 3 luni:

 • după începerea simptomelor (dacă are simptome Zika sau o confirmare de către medic a unei infecții cu virusul Zika)
 • după întoarcerea acasă (dacă nu are simptome Zika)

Cum este tratată infecția cu virusul Zika

Nu există un tratament specific pentru simptomele virusului Zika. A bea multă apă și a lua paracetamol poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Dacă vă simțiți rău după întoarcerea dintr-o țară care prezintă malarie, precum și că aveți un risc de transmitere a virusului Zika, ar trebui să solicitați sfaturi urgente (în aceeași zi) pentru a vă ajuta să excludeți un diagnostic de malarie.

Dacă vă rămâneți rău și s-a dovedit că malaria nu este cauza, cereți sfatul medicului.

Ce se întâmplă dacă sunt îngrijorat că copilul meu a fost afectat de Zika?

Vorbeste cu moasa sau medicul pentru sfaturi.

Dacă sunteți în continuare îngrijorat după ce ați primit asigurări de la profesionistul dumneavoastră din domeniul sănătății și vă simțiți mai anxioși sau stresați decât de obicei, puteți solicita un medic de familie sau moașă pentru trimitere la consultanță.

Virusul Zika și donarea de sânge

Ca măsură de precauție, serviciul Blood and Transplant a recomandat persoanelor care au călătorit în zone cu risc de transmitere a virusului Zika să aștepte 28 de zile înainte de a da sânge.

Dacă doriți să știți dacă vreo călătorie străină recentă vă împiedică temporar să vă dați sânge, puteți apela Centrul de contact național la 0300 123 23 23.

Virusul Zika și sindromul Guillain-Barré

Oamenii de știință cred acum că virusul Zika este o cauză a sindromului Guillain-Barré (GBS) , o afecțiune gravă a sistemului nervos.

În prezent nu se cunoaște riscul de a dezvolta GBS după o infecție cu virusul Zika, dar se consideră a fi foarte scăzut.

Citirea ulterioară

Sănătate publică Anglia: virusul Zika, ghid clinic și călătorie

Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi: Îndrumări cu privire la Zika și sarcină

Organizația Mondială a Sănătății: fișă cu virusul Zika

TravelHealthPro: actualizarea virusului Zika și sfaturi pentru călători, inclusiv femeile gravide

cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină (umflături): virusul Zika