Homeopatie

Homeopatia este un „tratament” bazat pe utilizarea substanțelor extrem de diluate, care susțin practicienii care pot determina organismul să se vindece.

Un raport al Comitetului pentru Știință și Tehnologie al Casei Comunelor din 2010 privind homeopatia a spus că remediile homeopate nu sunt mai bune decât placebos (tratamente manechine).

De asemenea, revizuirea a spus că principiile pe care se bazează homeopatia sunt „improvizabile științific”.

Acesta este, de asemenea, punctul de vedere al medicului șef, profesoara Dame Sally Davies.

Ce este homeopatia?

Homeopatia este un medicament complementar sau alternativ (CAM) . Aceasta înseamnă că homeopatia este diferită de tratamentele care fac parte din medicina convențională occidentală în moduri importante.

Se bazează pe o serie de idei dezvoltate în anii 1790 de un medic german numit Samuel Hahnemann.

Un principiu central al „tratamentului” este acela că „leacurile de genul” – că o substanță care provoacă anumite simptome poate contribui, de asemenea, la înlăturarea acestor simptome.

Un al doilea principiu central se bazează în jurul unui proces de diluare și agitare numit suculțiune.

Practicanții cred că cu cât este mai diluată o substanță în acest fel, cu atât este mai mare puterea sa de a trata simptomele.

Multe remedii homeopate constau din substanțe care au fost diluate de multe ori în apă până când nu a mai rămas, sau aproape nici una, din substanța inițială rămasă.

Homeopatia este folosită pentru a „trata” o gamă extrem de largă de afecțiuni, incluzând afecțiuni fizice precum astmul și afecțiuni psihologice precum depresia.

Funcționează?

Au fost făcute ample investigații despre eficacitatea homeopatiei. Nu există dovezi de bună calitate că homeopatia este eficientă ca tratament pentru orice afecțiune de sănătate.

Este disponibil pe ?

Homeopatia nu este disponibilă pe scară largă pe . În 2017, Anglia a recomandat medicilor medicali și alți prescriptori să înceteze furnizarea acesteia.

Acest lucru se datorează faptului că nu au găsit „nicio dovadă clară sau robustă care să susțină utilizarea homeopatiei pe (PDF, 607kb)” .

Homeopatia se practică de obicei în privat, iar remediile homeopate sunt disponibile în farmacii.

Prețul pentru o consultare cu un homeopat poate varia de la aproximativ 30 la 125 de lire sterline. Tabletele homeopate sau alte produse costă de obicei în jur de 4 – 10 GBP.

La ce ar trebui să mă aștept dacă o încerc?

Când veți vedea prima oară un homeopat, vă vor întreba de obicei despre orice condiții specifice de sănătate, dar vor întreba și despre starea dvs. de bine general, starea emoțională, stilul de viață și dieta.

Pe baza acestui fapt, homeopatul va decide cursul tratamentului, care, de cele mai multe ori, ia forma unor remedii homeopate administrate sub formă de pastilă, capsulă sau tinctură (soluție).

Homeopatul dvs. vă poate recomanda să participați la una sau mai multe întâlniri de urmărire, astfel încât efectele remediei asupra sănătății dvs. să poată fi evaluate.

Când se folosește?

Homeopatia este utilizată pentru o gamă extrem de largă de afecțiuni de sănătate. Mulți practicieni cred că poate ajuta cu orice afecțiune.

Printre cele mai frecvente afecțiuni pentru care oamenii solicită tratament homeopat sunt:

  • astm
  • infecții ale urechii
  • Guturai
  • condiții de sănătate mintală, cum ar fi depresia, stresul și anxietatea
  • alergii, cum ar fi alergiile alimentare
  • dermatita (o afecțiune alergică a pielii)
  • artrită
  • tensiune arterială crescută

Nu există dovezi de bună calitate conform cărora homeopatia este un tratament eficient pentru aceste sau pentru orice alte afecțiuni de sănătate.

Unii practicieni susțin de asemenea că homeopatia poate preveni malaria sau alte boli. Nu există dovezi care să susțină acest lucru și nu există nici un mod științific plauzibil prin care homeopatia să poată preveni bolile.

Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) recomandă cu privire la utilizarea corectă a tratamentelor.

În prezent, NICE nu recomandă utilizarea homeopatiei în tratamentul oricărei afecțiuni de sănătate.

Care sunt problemele de reglementare?

Nu există nicio reglementare legală a practicienilor homeopati în Marea Britanie. Aceasta înseamnă că oricine poate practica ca homeopat, chiar dacă nu are calificări sau experiență.

Reglementarea voluntară vizează protejarea siguranței pacientului, dar nu înseamnă că există dovezi științifice că un tratament este eficient.

O serie de asociații profesionale vă pot ajuta să găsiți un homeopat care va practica tratamentul într-un mod acceptabil pentru dvs.

Societatea de homeopati și Federația terapeuților holisti au ambii un registru al practicienilor de homeopatie, pe care îl puteți căuta pentru a găsi un medic în apropiere. Aceste registre sunt acreditate de Autoritatea pentru standarde profesionale.

Este sigur?

Remediile homeopate sunt, în general, sigure, iar riscul unui efect advers serios cauzat de luarea acestor remedii este considerat mic.

Unele remedii homeopate pot conține substanțe care nu sunt sigure sau nu interferează cu acțiunea altor medicamente.

Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră de medic înainte de a opri orice tratament prescris de un medic sau de a evita proceduri precum vaccinarea, în favoarea homeopatiei.

Ce putem concluziona din dovezi?

Au existat mai multe recenzii ale dovezilor științifice privind eficacitatea homeopatiei.

Comitetul pentru știință și tehnologie al House of Commons a spus că nu există dovezi că homeopatia este eficientă ca tratament pentru orice afecțiune de sănătate.

Nu există dovezi în spatele ideii că substanțele care provoacă anumite simptome pot ajuta, de asemenea, la tratarea acestora.

De asemenea, nu există nicio dovadă în spatele ideii că diluarea și agitarea substanțelor din apă pot transforma aceste substanțe în medicamente.

Ideile care stau la baza homeopatiei nu sunt acceptate de știința mainstream și nu sunt în concordanță cu principiile acceptate de mult timp în ceea ce privește modul în care funcționează lumea fizică.

Raportul Comitetului pentru homeopatie din 2010 a spus că principiul „cure similare” este „teoretic slab” și că acesta este „punct de vedere stabilit al științei medicale”.

De exemplu, multe remedii homeopate sunt diluate într-o asemenea măsură încât este puțin probabil să rămână o singură moleculă a substanței originale în remediul final. În astfel de cazuri, remediile homeopate nu constau decât în apă.

Unii homeopati cred că, ca urmare a procesului de suculțiune, substanța inițială lasă o „amprentă” în sine pe apă. Dar nu se știe niciun mecanism prin care să apară acest lucru.

Raportul din 2010 spunea: „Considerăm noțiunea că ultra-diluțiile pot menține o amprentă a substanțelor dizolvate anterior în ele ca fiind improvizabilă din punct de vedere științific”.

Unele persoane care utilizează homeopatie pot vedea o îmbunătățire a stării de sănătate ca urmare a unui fenomen cunoscut sub numele de efectul placebo.

Dacă alegeți tratamente de sănătate care oferă doar un efect placebo, este posibil să pierdeți alte tratamente care s-au dovedit a fi mai eficiente.