Dureri de cap la copii

Profesorul Anne MacGregor oferă sfaturi pentru părinți despre cum să recunoască și să trateze durerile de cap la copii.

Majoritatea copiilor și adolescenților au cel puțin o durere de cap pe an. Deseori sunt diferite de durerile de cap pe care le adulții, astfel încât părinții și cadrele medicale nu pot să nu observe problema.

Durerile de cap, inclusiv migrenele , tind să fie mult mai scurte la copii, potrivit profesorului MacGregor al Centrului pentru Neuroștiință și Traume de la Barts și al Școlii de Medicină și Stomatologie din Londra.

Încep brusc la copii, copilul devenind rapid palid și lipsit de listă și, adesea, se simte bolnav și vomă.

În general, copiii se recuperează foarte repede. „Durerea de cap poate fi peste o jumătate de oră mai târziu, copilul simțindu-se bine și jucându-se afară, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic”, spune profesorul MacGregor.

Durerea de cap a copiilor le poate afecta și stomacul, așa că o durere de burtă este o plângere comună, spune ea.

Saltul prânzului provoacă dureri de cap la copii

„În experiența mea, copiii foarte rar fals dureri de cap”, spune profesorul MacGregor.

„Copiii cu dureri de cap îi adesea adesea dacă, de exemplu, își sar peste prânz sau nu au avut de băut toată ziua.

„Cel mai bun mod pentru ca părinții să-i împiedice pe copiii lor să aibă aceste dureri de cap este să se asigure că au mese și băuturi obișnuite și că vor dormi suficient”, spune profesorul MacGregor.

„Dați copiilor un mic dejun bun, astfel încât, chiar dacă le lipsește masa de prânz, au fost pregătiți pentru toată ziua. De asemenea, este util să puneți copiii la culcare la o oră fixă în fiecare seară.”

Citiți mai multe despre alimentația sănătoasă , inclusiv 5 mic dejun sănătos și primiți sfaturi despre cât de mult trebuie să bea copiii .

Află câte ore de somn pe noapte are nevoie copilul tău

Sportul este un declanșator al durerii de cap pentru copii

Sportul poate declanșa dureri de cap ale copiilor, probabil din cauza deshidratării și a efectului asupra glicemiei.

„Pot bea multă apă și suge tablete de glucoză [disponibile din farmacii și supermarketuri] înainte și în timpul sportului.

„La fel și o gustare la mijlocul dimineții și la miezul după-amiezii, precum și la mese”, spune profesorul MacGregor.

Dureri de cap și probleme emoționale din copilărie

Uneori, durerile de cap pot fi rezultatul unor probleme emoționale. „Pot să apară în perioadele de stres, cum ar fi agresat la școală sau din cauza anxietății pentru părinții care se despică”, spune profesorul MacGregor.

„Părinții cred adesea că copilul lor este bine, că se adaptează la divorț și că le place noul partener al părinților lor.

„Uneori, însă, copilul nu este bine, iar nefericirea lor se exprimă ca dureri de cap”.

Aflați dacă copilul dvs. este deprimat

Păstrați un jurnal cu dureri de cap

Poate fi util să ții un jurnal al durerilor de cap ale copilului tău. Dacă copilul dvs. este suficient de bătrân, își pot păstra propriul jurnal. Acesta este un mod bun de a determina anumite declanșatoare ale capului.

Păstrați o evidență a momentului în care se întâmplă durerile de cap. De asemenea, înregistrați orice eveniment diferit de rutina normală sau care ar putea fi relevant.

Aceasta ar putea fi o masă ratată, o activitate sportivă sau o noapte târzie sau un incident tulburător emoțional, cum ar fi un examen stresant sau un argument cu prietenii sau părinții.

După câteva luni, uitați-vă prin jurnale împreună cu copilul dvs. pentru a vedea dacă există un model de declanșatoare care ar putea cauza durerile de cap.

Descărcați un jurnal cu dureri de cap din The Migraine Trust

După ce ați identificat posibile cauze, solicitați copilului să le evite pe rând în următoarele luni pentru a vedea dacă acest lucru previne durerile de cap.

Sfaturi pentru auto-ajutor pentru dureri de cap pentru copii

Adesea, pași simpli vor fi suficienți pentru a-ți ajuta copilul printr-o durere de cap sau un atac de migrenă:

  • culcați-le într-o cameră liniștită, întunecată
  • puneți o cârpă rece și umedă pe frunte sau ochi
  • determină-i să respire ușor și profund
  • încurajați-i să doarmă, deoarece acest lucru grăbește recuperarea
  • încurajează-i să mănânce sau să bea ceva (dar nu și băuturi care conțin cofeină)

Dacă credeți că copilul dumneavoastră are nevoie de calmante, începeți medicamentul cât mai curând posibil după ce a început durerea de cap.

Paracetamolul și ibuprofenul sunt în siguranță și funcționează bine pentru copiii cu dureri de cap. Siropurile sunt mai ușor de luat pentru copii decât comprimatele.

În mod alternativ, adresați-vă farmacistului dumneavoastră medicament care tratează migrenele și este potrivit pentru copii.

Când să vă adresați unui medic pentru durerile de cap ale copilului vostru

Ca și în cazul adulților, majoritatea durerilor de cap la copii nu reprezintă o problemă gravă de sănătate. Acestea pot fi tratate acasă cu remedii în farmacie și pot fi evitate asigurându-vă că copiii primesc suficientă mâncare, băutură și somn.

Dar nu întârziați să consultați un medic sau farmacist dacă sunteți îngrijorat de durerile de cap ale copilului dvs., spune profesorul MacGregor.

„I-aș sfătui pe părinți să solicite ajutor dacă copilul lor nu a fost ajutat de analgezici sau dacă durerile de cap interferează cu munca școlară. Este important ca acești copii să obțină totul clar de la un medic.”

Campania HeadSmart din Brain Tumor Charity are informații despre cum să recunoască simptomele tumorilor cerebrale la copii .

Citiți mai multe despre cum să tratați afecțiunile obișnuite folosind farmacia locală .