Disforia de gen

Disforia de gen este o afecțiune în care o persoană prezintă disconfort sau suferință, deoarece există o nepotrivire între sexul biologic și identitatea de gen. Uneori este cunoscută sub denumirea de incongruență de gen.

Sexul biologic este atribuit la naștere, în funcție de aspectul organelor genitale. Identitatea de gen este sexul cu care o persoană „se identifică” sau se simte a fi.

Deși sexul biologic și identitatea de gen sunt identice pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu este cazul tuturor. De exemplu, unele persoane pot avea anatomia unui bărbat, dar se identifică ca femeie, în timp ce altele pot să nu simtă că sunt definitiv bărbat sau femeie.

Această neconcordanță între sex și identitatea de gen poate duce la sentimente deranjante și incomode care se numesc disforia de gen. Disforia de gen este o afecțiune medicală recunoscută, pentru care tratamentul este uneori adecvat. Nu este o boală psihică.

Unele persoane cu disforia de gen au o dorință puternică și persistentă de a trăi în funcție de identitatea de gen, mai degrabă decât de sexul lor biologic. Acești oameni sunt uneori numiți persoane transsexuale sau trans. Unele persoane trans au tratament pentru a face aspectul lor fizic mai compatibil cu identitatea de gen.

Semne de disforie de gen

Primele semne ale disforiei de gen pot apărea la o vârstă foarte fragedă. De exemplu, un copil poate refuza să poarte haine tipice de băieți sau fete sau îi place să participe la jocurile și activitățile tipice ale băieților sau fetelor.

În cele mai multe cazuri, acest tip de comportament este doar o parte a creșterii și va trece în timp, dar pentru cei cu disforia de gen continuă prin copilărie și până la vârsta adultă.

Adulții cu disforia de gen se pot simți prinși în interiorul unui corp care nu se potrivește cu identitatea de gen.

S-ar putea să se simtă atât de nemulțumiți de conformarea cu așteptările societății, încât trăiesc în funcție de sexul lor anatomic, decât de sexul pe care se simt ei înșiși.

De asemenea, pot avea o dorință puternică de a schimba sau de a scăpa de semnele fizice ale sexului lor biologic, cum ar fi părul facial sau sânii.

Citiți mai multe despre simptomele disforiei de gen .

Obținerea de ajutor

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că dvs. sau copilul dvs. puteți avea disforia de gen.

Dacă este necesar, vă pot consulta la o clinică de identitate de gen (GIC). Personalul acestor clinici poate efectua o evaluare personalizată și vă poate oferi orice sprijin de care aveți nevoie.

Evaluare

Un diagnostic de disforie de gen poate fi făcut de obicei după o evaluare în profunzime efectuată de doi sau mai mulți specialiști.

Aceasta poate necesita mai multe ședințe, desfășurate la câteva luni de distanță și poate implica discuții cu persoane apropiate, precum membrii familiei sau partenerul.

Evaluarea va determina dacă aveți disforie de gen și care sunt nevoile dvs., care ar putea include:

 • dacă există o nepotrivire clară între sexul biologic și identitatea de gen
 • indiferent dacă aveți o dorință puternică de a vă schimba caracteristicile fizice ca urmare a oricărei nepotriviri
 • cum faceți față oricăror dificultăți ale unei posibile nepotriviri
 • modul în care sentimentele și comportamentele tale s-au dezvoltat de-a lungul timpului
 • ce sprijin ai, cum ar fi prietenii și familia

Evaluarea poate implica, de asemenea, o evaluare mai generală a sănătății dvs. fizice și psihologice.

Tratament pentru disforia de gen

Dacă rezultatele unei evaluări sugerează că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți disforie de gen, personalul GIC va colabora cu dvs. pentru a vă prezenta un plan individual de tratament. Aceasta va include orice suport psihologic de care aveți nevoie.

Tratamentul pentru disforia de gen și-a propus să contribuie la reducerea sau înlăturarea sentimentelor deranjante ale unei nepotriviri între sexul biologic și identitatea de gen.

Acest lucru poate însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți. Pentru unii oameni, aceasta poate însemna îmbrăcarea și trăirea ca sex preferat.

Pentru alții, poate însemna luarea de hormoni sau, de asemenea, o intervenție chirurgicală pentru a-și schimba aspectul fizic.

Multe persoane trans au tratament pentru a-și schimba corpul în permanență, deci sunt mai consecvente cu identitatea de gen și marea majoritate sunt mulțumite de rezultatele ulterioare.

Citiți mai multe despre tratarea disforiei de gen .

Ce provoacă disforia de gen?

Dezvoltarea de gen este complexă și există multe variații posibile care determină o nepotrivire între sexul biologic al unei persoane și identitatea de gen a acesteia, ceea ce face ca cauza exactă a disforiei de gen să fie neclară.

Ocazional, hormonii care declanșează dezvoltarea sexului biologic s-ar putea să nu funcționeze corect asupra creierului, organelor reproductive și organelor genitale, provocând diferențe între ei. Aceasta poate fi cauzată de:

 • hormoni suplimentari în sistemul mamei – posibil ca urmare a luării de medicamente
 • insensibilitatea fătului față de hormoni, cunoscut sub numele de sindromul de insensibilitate la androgeni (AIS) – atunci când se întâmplă asta, disforia de gen poate fi cauzată de hormoni care nu funcționează corect în pântec

Disforia de gen poate fi, de asemenea, rezultatul altor afecțiuni rare, cum ar fi:

 • hiperplazie suprarenală congenitală (CAH) – unde se produce un nivel ridicat de hormoni masculini la un făt feminin. Acest lucru face ca organele genitale să devină mai masculine în aparență și, în unele cazuri, bebelușul poate fi considerat bărbat biologic atunci când se naște.
 • condiții intersex – care determină nașterea bebelușilor cu organele genitale ale ambelor sexe (sau cu organele genitale ambigue). Părinților li se recomandă să aștepte până când copilul își poate alege propria identitate de gen înainte de efectuarea oricărei operații.

Citiți mai multe despre tulburările de dezvoltare a sexului .

Cât de obișnuită este disforia de gen?

Nu se știe exact câți oameni se confruntă cu disforia de gen, deoarece multe persoane cu afecțiune nu solicită niciodată ajutor.

Un sondaj efectuat în 10.000 de persoane întreprinse în 2012 de Comisia pentru egalitate și drepturile omului a constatat că 1% din populația chestionată era o variantă de gen, într-o oarecare măsură.

În timp ce disforia de gen pare a fi rară, numărul de persoane diagnosticate cu această afecțiune este în creștere, din cauza creșterii gradului de conștientizare a publicului.

Cu toate acestea, multe persoane cu disforia de gen încă se confruntă cu prejudecăți și neînțelegeri.

Modul în care oamenii vorbesc despre problemele de gen

 • Disforia de gen – disconfort sau suferință cauzată de o nepotrivire între identitatea de gen a unei persoane și sexul biologic alocat la naștere.

 • Identitatea de gen – simțul unei persoane de genul propriu, de sex masculin, feminin sau non-binar; exprimat prin îmbrăcăminte, comportament și aspect personal.

 • Trans (transgender) – un termen umbrelă pentru a descrie persoanele a căror identitate de gen actuală sau modul de a-și exprima genul diferă de sexul căruia i s-au atribuit la naștere. Unele persoane trans pot identifica drept bărbați, femei, o combinație a celor 2 sau ca non-binare (nici sexul). Acestea pot fi fie identități fluide, fie fixe. Unii, dar nu toți, oamenii trans pot dori să tranziție social și / sau medical.

 • Cross-dresser – persoane (de obicei bărbați heterosexuali) care poartă ocazional haine de sex opus, dar nu doresc să trăiască cu normă întreagă ca membru al sexului sau sexului opus. Folosit pentru a fi cunoscut sub numele de travestit.

 • Agenda de gen, non-binară, termeni – termeni folosiți pentru a descrie identitățile de gen, altele decât bărbatul / bărbatul și femeia / femeia. De exemplu, oameni care sunt atât bărbat și femeie, nici bărbat, nici femeie, sau care se mișcă între sexe.

 • Persoanele transsexuale – un termen de modă veche care a fost folosit pentru a descrie persoanele care au schimbat sau doresc să își schimbe identitatea de gen prin tratamente medicale. Deși sunt încă utilizate în unele documente legale și medicale, multe persoane trans nu se identifică ca fiind transexuale și preferă termenul trans sau transgender.

Disforia de gen nu are legătură cu orientarea sexuală. Persoanele cu disforia de gen se pot identifica drept drepți, gay, lesbiene, bisexuali sau asexuali.