Cifoză

Cifoza este curbura coloanei vertebrale care face ca partea superioară a spatelui să apară mai rotunjită decât în mod normal.

Toată lumea are un anumit grad de curbură în coloana vertebrală. Cu toate acestea, o curbă mai mare de 45 de grade este considerată excesivă.

Uneori, cifoza nu provoacă alte simptome decât cele din spate, care apar anormal de curbate sau prăbușite. Cu toate acestea, în unele cazuri, starea cauzează:

 • dureri de spate și rigiditate
 • sensibilitatea coloanei vertebrale
 • oboseală

Durerea de spate poate fi deosebit de problematică la adulții cu cifoză, deoarece organismul trebuie să compenseze anormalitatea coloanei vertebrale.

Dacă aveți cifoză severă, simptomele dvs. se pot agrava în timp. Este posibil să aveți dificultăți în respirație și mâncare.

Ce provoacă cifoza?

În cifoză, curba normală în secțiunea de mijloc a coloanei vertebrale (vertebrele toracice) este mai curbă decât cea normală. Există o serie de motive pentru care acest lucru s-ar putea întâmpla, inclusiv:

 • postură slabă (cifoză posturală) – netezirea, aplecarea înapoi pe scaune și purtarea pungilor grele poate întinde mușchii și ligamentele de susținere, ceea ce poate crește curbura coloanei vertebrale
 • vertebre cu formă anormală (cifoza lui Scheuermann) – dacă vertebrele nu se dezvoltă corect, acestea pot ajunge în afara poziției
 • dezvoltarea anormală a coloanei vertebrale la nivelul uterului (cifoză congenitală) – dacă ceva perturbă dezvoltarea normală a coloanei vertebrale, uneori două sau mai multe vertebre se contopesc
 • varsta – pe masura ce oamenii imbatranesc, curbura coloanei vertebrale poate creste

Cifoza se poate dezvolta și ca urmare a unei leziuni la nivelul coloanei vertebrale.

Citiți mai multe despre cauzele cifozei .

Tratarea cifozei

Dacă aveți cifoză, tratamentul dvs. depinde de cât de curbă este coloana vertebrală, dacă aveți simptome suplimentare, cum ar fi durerea de spate și cauzele de bază.

Copiii cu cifoza pot fi tratati folosind metode nechirurgicale, cum ar fi bratarea, pentru a limita progresia cifozei pe masura ce cresc. Este posibil să nu fie necesar un tratament pentru cifoza ușoară.

Cifoza necesită rareori tratament chirurgical. Pentru corectarea curburii coloanei vertebrale este nevoie doar în unele cazuri severe.

Citiți mai multe despre tratarea cifozei .

Probleme emoționale

Copiii mai în vârstă cu cifoză pot deveni îngrijorați sau stânjeniți de efectul pe care afecțiunea îl are asupra aspectului lor sau trebuie să poarte bretele din spate.

Aceste preocupări pot afecta diferiți copii în moduri diferite. Unii copii pot fi retrași social și pot fi reticenți să participe la activități, cum ar fi PE, unde starea lor poate fi expusă.

Nu există răspunsuri ușoare la aceste probleme, dar uneori vă poate ajuta să vă asigurați copilul că sentimentele lor se vor îmbunătăți cu timpul.

complicaţiile

Complicațiile cifozei apar de obicei numai în cazuri mai severe. Ei includ:

 • durere persistentă care nu poate fi controlată cu medicamente
 • dificultăți de respirație cauzate de coloana vertebrală care comprimă plămânii și căile respiratorii

Ocazional, persoanele cu cifoză pot avea dificultăți atunci când nervii care trec prin coloana vertebrală devin comprimate sau ciupite. Acest lucru poate perturba semnalele nervoase și poate cauza simptome precum:

 • amorțeală sau slăbiciune la nivelul brațelor și picioarelor
 • probleme cu simțul echilibrului
 • pierderea vezicii normale sau a controlului intestinal

Aceste complicații grave necesită asistență medicală urgentă și, de obicei, ar fi recomandată intervenția chirurgicală.

Poate fi prevenită cifoza?

Cifoza posturală poate fi prevenită prin faptul că vă cunoașteți postura și aveți grijă de spatele dumneavoastră. Ar trebui să încurajați copilul să:

 • evitați năpârlirea
 • stai corect – stai vertical, asigurându-te că partea din spate este susținută
 • evitați să transportați ghiozdanele grele care pot trage pe mușchii spatelui și ligamente; cele mai bune ghiozdane sunt rucsacurile bine concepute
 • exerciții fizice regulate (vezi mai jos) pentru a ajuta la întărirea spatelui și la menținerea flexibilă; activități precum înot , alergare , mers pe jos , yoga sunt ideale pentru a ajuta la prevenirea problemelor de spate

Informatii suplimentare: