Boală produsă sau indusă

Boala produsă sau indusă (FII) este o formă rară de abuz asupra copiilor. Apare atunci când un părinte sau un îngrijitor, de obicei mama biologică a copilului, exagerează sau provoacă în mod deliberat simptome de boală la copil.

FII este, de asemenea, cunoscut sub numele de „sindromul Munchausen prin procură” (nu trebuie confundat cu sindromul Munchausen , în cazul în care o persoană se preface că este bolnavă sau își provoacă boli sau răni).

Semne de boală produsă sau indusă

Boala produsă sau indusă (FII) acoperă o gamă largă de simptome și comportamente care implică părinții care solicită asistență medicală pentru un copil. Aceasta variază de la o neglijare extremă (eșecul în căutarea asistenței medicale) până la boala indusă.

Comportamentele în FII includ o mamă sau un alt îngrijitor care:

  • îi convinge pe profesioniștii din domeniul sănătății că copilul lor este bolnav atunci când este perfect sănătos
  • exagerează sau minte în legătură cu simptomele copilului lor
  • manipulează rezultatele testelor pentru a sugera prezența bolii – de exemplu, prin introducerea glucozei în probele de urină pentru a sugera că copilul are diabet
  • induce în mod deliberat simptomele bolii – de exemplu, otrăvind copilul cu medicamente inutile sau alte substanțe

Aflați mai multe despre semnele unei boli provocate .

Cât de obișnuită este FII?

Este dificil de estimat cât de răspândită este FII, deoarece multe cazuri pot fi nedeclarate sau nedetectate, dar se consideră a fi foarte rare.

Un studiu publicat în 2000 a estimat 89 de cazuri de FII la o populație de 100.000 pe o perioadă de 2 ani. Cu toate acestea, este probabil ca această cifră să subestimeze numărul real de cazuri de FII.

FII poate implica copii de toate vârstele, dar cele mai severe cazuri sunt de obicei asociate cu copii sub 5 ani.

În aproximativ 85% din cazurile raportate de FII, mama copilului este responsabilă pentru abuz. Cu toate acestea, au existat cazuri în care tatăl, părintele adoptiv, bunicul, tutorele sau un profesionist în îngrijirea sănătății sau a îngrijirilor copiilor erau responsabili.

De ce apare boala fabricată sau indusă?

Motivele pentru care apare FII nu sunt pe deplin înțelese. În cazurile în care mama este responsabilă, s-ar putea ca ea să se bucure de atenția jucării rolului de „mamă grijulie”.

Un număr mare de mame implicate în FII prezintă tulburări de personalitate la graniță, caracterizate prin instabilitate emoțională, impulsivitate și gândire tulburată.

Unele mame implicate în FII au așa-numitele „tulburări somatoforme”, în care se manifestă simptome fizice multiple, recurente. O proporție dintre aceste mame prezintă și sindromul Munchausen.

Unii îngrijitori au probleme psihologice și de comportament nerezolvate, cum ar fi un istoric de auto-vătămare sau abuz de droguri sau alcool . Unii au experimentat moartea unui alt copil.

Au fost, de asemenea, mai multe cazuri raportate în care boala a fost fabricată sau indusă din motive financiare – de exemplu, pentru a solicita prestații de invaliditate.

Citiți mai multe despre posibilele cauze ale bolii fabricate sau induse .

Ce să faci dacă bănuiești că un copil riscă

FII este o problemă de salvgardare a copilului și nu poate fi gestionată doar de .

Profesioniștii medicali care suspectează că FII are loc trebuie să țină legătura cu serviciile sociale și cu poliția și trebuie să urmeze procedurile locale de salvgardare a copiilor.

Dacă locul de muncă implică lucrul cu copii – de exemplu, dacă ești lucrător de creșă sau profesor, ar trebui să informeze persoana din organizația ta care este responsabilă pentru problemele de salvgardare a copilului. Dacă nu știți cine este acesta, supraveghetorul sau managerul dumneavoastră imediat ar trebui să vă poată spune.

Dacă bănuiți că cineva pe care îl cunoașteți poate produce o boală la copilul lor, nu trebuie să-i confruntați direct. Este puțin probabil să facă persoana să recunoască o faptă greșită și le poate oferi posibilitatea de a dispune de orice probă de abuz.

Puteți contacta departamentul de servicii sociale locale sau telefona linia de asistență pentru protecția copilului NSPCC la 0808 800 5000. Este deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Citiți mai multe despre ce să faceți dacă suspectați o boală produsă sau indusă .

Cum este gestionat un caz

Copilul

Prima prioritate este protejarea copilului și refacerea acestora la o sănătate bună. Aceasta poate implica eliminarea copilului din grija persoanei responsabile. Dacă copilul se află în spital, este posibil ca părintele sau îngrijitorul să fie nevoie să fie scoși din secție.

Copilul poate avea nevoie de ajutor pentru a reveni la un stil de viață normal, inclusiv să se întoarcă la școală. Copiii mai mici și bebelușii care nu înțeleg că au fost victime ale abuzului fac de cele mai multe ori o recuperare bună odată ce abuzul încetează.

Copiii mai în vârstă, în special cei care au fost abuzați de mulți ani, vor avea probleme mai complexe. De exemplu, mulți copii afectați cred că sunt într-adevăr bolnavi. Au nevoie de ajutor și sprijin pentru a dezvolta o înțelegere mai realistă a sănătății lor. De asemenea, pot avea nevoie să învețe cum să spună diferența dintre percepția afectată a părintelui sau îngrijitorului și realitatea.

Este obișnuit ca copiii mai mari să se simtă fideli față de părintele sau îngrijitorul lor și un sentiment de vinovăție dacă persoana respectivă este îndepărtată din familie.

Părintele sau îngrijitorul

Odată ce copilul este în siguranță, poate fi posibilă tratarea problemelor psihologice care stau la baza părinților sau îngrijitorului. Aceasta poate include o combinație de:

Scopul psihoterapiei este descoperirea și rezolvarea problemelor care au determinat persoana să producă sau să inducă boală la copilul său.

Terapia familială își propune să rezolve tensiunile din cadrul familiei, să îmbunătățească abilitățile parentale și să încerce să repare relația dintre părinte sau îngrijitor și copil.

În cazuri mai severe, părintele sau îngrijitorul poate fi reținut obligatoriu într-o secție de psihiatrie în conformitate cu Legea privind sănătatea mintală, astfel încât relația lor cu copilul lor să poată fi atent monitorizată.

Părinții sau îngrijitorii implicați în FII sunt greu de tratat, deoarece majoritatea nu își recunosc înșelăciunile și refuză să își recunoască comportamentul abuziv. Deci, în unele cazuri, copilul este îndepărtat definitiv de îngrijirea lor.

Cele mai bune rezultate apar în cazurile în care părintele sau îngrijitorul:

  • înțelege și recunoaște răul pe care l-au provocat
  • este capabil să comunice motivațiile și nevoile care le-au determinat să producă sau să producă boli
  • este capabil să lucreze împreună cu asistența medicală și alți profesioniști

Controversă media

Au existat controverse în mass-media cu privire la FII, unii comentatori sugerând că nu este un fenomen real.

Cu toate acestea, există o mulțime de dovezi care arată că FII este reală. Dovada abuzului include sute de dosare din mai mult de 20 de țări diferite, mărturisirile mamelor și ale altor îngrijitori, mărturia copiilor, precum și imagini video.