Artrita reactivă

Artrita reactivă este o afecțiune care provoacă roșeață și umflare (inflamație) în diferite articulații ale corpului, în special la genunchi, picioare, degetele de la picioare, șolduri și glezne.

De obicei se dezvoltă după ce ați avut o infecție, în special o infecție cu transmitere sexuală sau intoxicații alimentare.

În cele mai multe cazuri, se curăță în câteva luni și nu provoacă probleme pe termen lung.

Bărbații și femeile de orice vârstă îl pot obține, dar este mai frecvent la bărbați și la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.

Simptomele artritei reactive

Cel mai frecvent simptom al artritei reactive este durerea, rigiditatea și umflarea articulațiilor și tendoanelor, cel mai frecvent genunchii, picioarele, degetele de la picioare, șoldurile și gleznele.

La unii oameni poate afecta și:

Vedeți un specialist în ochi sau mergeți la A&E cât mai curând posibil dacă unul dintre ochii dvs. devine foarte dureros și vederea devine necăjită.

Acesta ar putea fi un simptom al iritei – și cu cât veți primi un tratament mai devreme, cu atât va avea mai mult succes.

Majoritatea oamenilor nu vor prezenta toate simptomele de mai sus. Ele pot apărea brusc, dar, de obicei, încep să se dezvolte la câteva zile după ce aveți o infecție în altă parte din corp.

Citiți mai multe despre simptomele artritei reactive .

Cauzele artritei reactive

De obicei, artrita reactivă este cauzată de o infecție cu transmitere sexuală (ITS) , cum ar fi clamidia , sau o infecție a intestinului, cum ar fi intoxicațiile alimentare .

De asemenea, puteți dezvolta artrită reactivă dacă, sau cineva apropiat, ați avut recent febră glandulară sau sindrom de obraz bătut .

Sistemul imunitar al organismului pare să reacționeze prea mult la infecție și începe să atace țesutul sănătos, determinând inflamarea acestuia. Motivul exact pentru aceasta nu este cunoscut.

Oamenii care au o genă numită HLA-B27 sunt mult mai susceptibili să dezvolte artrită reactivă decât cei care nu, dar nu este clar de ce.

Când să vă vedeți medicul

Dacă aveți simptome de artrită reactivă, ar trebui să vă prezentați medicul dumneavoastră de familie, mai ales dacă ați avut recent simptome ale unei infecții – cum ar fi diaree sau durere la pipă.

Nu există un singur test pentru artrita reactivă, deși testele de sânge și urină, tampoane genitale, scanări cu ultrasunete și radiografii pot fi utilizate pentru a verifica existența unei infecții și a exclude alte cauze ale simptomelor tale.

Medicul dumneavoastră va dori, de asemenea, să afle despre istoricul dumneavoastră medical recent, cum ar fi dacă ați avut recent o infecție intestinală sau o afecțiune sexuală.

Dacă credeți că puteți avea un ITS, puteți vizita, de asemenea, o clinică de medicină genitourinară locală (GUM) sau un alt serviciu de sănătate sexuală. Aceste clinici vă pot vedea adesea imediat, fără trimitere la medic.

Găsiți servicii de sănătate sexuală în zona dvs.

Dacă medicul dumneavoastră de familie crede că aveți artrită reactivă, acestea vă pot consulta la un specialist în artrită (reumatolog). De asemenea, vă pot adresa un specialist în ochi (oftalmolog) dacă aveți probleme cu ochii.

Tratamentul pentru artrita reactivă

Tratamentul se concentrează de obicei pe:

Citiți mai multe despre tratamentul artritei reactive .

Majoritatea oamenilor încep să revină la activități normale după 3 până la 6 luni. Simptomele nu durează de obicei mai mult de 12 luni.