Arsuri acide și chimice

Arsurile cauzate de substanțe chimice acide, alcaline sau caustice pot fi foarte dăunătoare și au nevoie de îngrijiri medicale imediate.

Sunați la 112 și solicitați ajutor urgent.

Prim ajutor imediat

După ce a sunat la 112, pentru a preveni rănile grave de la o arsură chimică:

  • încercați să îndepărtați cu atenție substanțele chimice și orice îmbrăcăminte contaminată
  • clătiți zona afectată folosind cât mai multă apă curată

Îndepărtați hainele chimice și cele afectate

Încercați să îndepărtați îmbrăcămintea chimică și contaminată din contactul cu pielea și cu ochii, dar aveți grijă să nu atingeți sau să răspândiți substanța chimică, deoarece acest lucru ar putea duce la rănirea victimei sau a persoanei care îi ajută.

Folosiți mănuși sau alte materiale de protecție pentru a acoperi mâinile și, dacă este posibil, tăiați cu atenție îmbrăcămintea, cum ar fi tricourile, în loc să le scoateți deasupra capului.

Nu ștergeți pielea, deoarece aceasta poate răspândi contaminarea.

Dacă produsul este uscat, periați-l de pe piele.

Clătiți continuu cu apă curată

Clătiți zona afectată continuu cu apă curată cât mai curând posibil pentru a îndepărta orice produs rezidual.

Încercați să vă asigurați că apa poate scurge din zona afectată fără a se grupa pe piele și a putea răspândi substanța chimică într-o zonă mai largă.

Folosiți numai apă – nu frecați și nu ștergeți zona.

Rămâneți la telefon până când ajunge ambulanța și urmați orice alte sfaturi date de operatorul de apelare 112 pentru a evita rănile suplimentare.

Tratament în spital

Tratamentul imediat pentru arsurile chimice din spital include:

  • continuând să spălați substanța corozivă cu apă până când este îndepărtată complet
  • curățarea arsului și acoperirea acesteia cu un pansament adecvat
  • analgezic
  • un tetanus jab, dacă este necesar

Recuperarea dintr-o arsură chimică

Arsuri usoare

Arsurile minore care afectează stratul exterior al pielii și o parte din stratul de țesut se vindecă, în mod normal, cu o îngrijire bună a arsurilor, lăsând cicatrici minime.

Pansamentul trebuie să fie verificat și schimbat în mod regulat până când arsurile se vindecă complet pentru a ajuta la prevenirea infecției.

Arsuri severe

Dacă arsura este severă, este posibil să fiți trimis la o unitate de arsuri de specialitate, care poate fi într-un alt spital. Puteți sta în spital pentru câteva zile.

Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta zona arsă a pielii și a o înlocui cu o secțiune de piele (o grefă) prelevată dintr-o altă parte a corpului. Consultați tehnicile de chirurgie plastică pentru mai multe informații.

Arsurile mai severe și mai profunde pot dura luni sau chiar ani pentru a se vindeca complet și, de obicei, lasă unele cicatrici vizibile. În unele cazuri, adâncimea și localizarea arsurii pot duce, de asemenea, la probleme precum pierderea vederii sau utilizarea restricționată a membrelor sau a mușchilor.

Sprijin de specialitate

Echipele de arsuri specializate includ terapeuți ocupaționali, fizioterapeuți și profesioniști din domeniul sănătății mintale care vă pot susține recuperarea. Pentru arsurile chimice care afectează ochii, de asemenea, este posibil să fiți evaluat de urgență de către un specialist pentru ochi pentru a ajuta la reducerea riscului de pierdere a vederii de durată.

Dacă ați fost victima unui atac și continuați să vă simțiți supărat, anxios sau frică la câteva zile după incident, puteți cere să fiți chemat la echipa de legătură pentru sănătate mintală a spitalului pentru asistență și tratament. Oricine are o problemă de sănătate mentală existentă care a suferit un atac ar trebui să fie, de asemenea, trimis la această echipă.

Grupurile de sprijin pentru arsuri oferă, de asemenea, sprijin practic și emoțional victimelor și familiilor lor. Echipa dumneavoastră de îngrijire ar trebui să vă poată semnaliza către grupuri locale, iar următoarele organizații naționale vă pot ajuta: